Archive for the ‘ELLE’ Category

 

Eskűvő előtt – Bárcsak megbeszéltük volna!

Posztolva: 2010. június 20.
bbpicEsküvő előtt
BÁRCSAK MEGBESZÉLTÜK VOLNA!
(Elle Magazin, Beach&Beauty nyári melléklet, 2010)
Talán úgy véli, hogy Ön és szíve választottja már mindenről beszélgettek — de vajon megbeszéltek-e olyan kérdéseket, melyeken a házasság sikere múlhat? Élete párjával vajon mennyire illenek össze? És ezt miből tudná megítélni?  Csak azért mert mindketten mozirajongók és imádnak utazni nem jelenti, hogy hosszú és boldog házasság előtt állnak. Hát igen. Bevallom, hogy második férjem és én is pont ilyen pár vagyunk. De az elsővel sem beszéltünk meg semmit házasságkötés előtt. Adódott is ebből gond bőven. Például sok-sok év után derült csak ki, hogy (tovább…)
 • Share/Bookmark
 
 

Álom recessziós kivitelben (Elle Magazin)

Posztolva: 2010. április 28.

bagladypicAz amerikai nőket keményen sújtja a válság
ÁLOM RECESSZIÓS KIVITELBEN (Elle Magazin, 2010 május)
Gazdasági válság közepette finoman szólva illetlenség méregdrága designer retikült fitogtatni, ezért a jobb időkben önfeledten költekező amerikai fashionista dívák recessziós dívaként újjászületve bizonyítják, hogy a válságot stílusosan is át lehet vészelni.
Vegyünk például egy Anya Hindmarch tervezésű 1.235 dolláros lakkbőr táskát arany fémcsattal. A kaliforniai Mary Hall, a Recessziós Díva blog szerzője egy hasonlóan fényes, műanyagból készült ám szintén Anya Hindmarch tervezésű táskát vásárolt a

(tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

Amerika legveszélyesebb embere (Elle Man)

Posztolva: 2010. április 16.

ellsbergblogLeleplezők: Amerika legveszélyesebb embere
(Elle Man, 2010 Tavasz)

Nixon elnök árulónak bélyegezte, nemzetbiztonsági tanácsadója Kissinger Amerika legveszélyesebb emberének titulálta. A RAND Corporation és az amerikai hadügyminisztérium egykori katonai elemzője, Daniel Ellsberg, aki a hetvenes években a vietnámi háború szigorúan titkos, igazi történetéről szóló Pentagon-iratok kiszivárogtatásával hősként és árulóként egyaránt elhíresült, ma ismét hallatja hangját, ezúttal az Amerika legveszélyesebb embere című, az idén Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilm főszereplőjeként. Bár a film nem nyert, az alternatív nobeldíjas Daniel Ellsberg az Oscar-kampányhoz kapcsolódó médiafelhajtást  arra használta fel, hogy a végrehajtó hatalom legbelső berkeiben ma dolgozó honfitársait is leleplezésre buzdítsa.
Daniel Ellsberggel 2003 tavaszán a kaliforniai Santa Barbarán együtt tüntettünk az iraki háború ellen. Dant és (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

Vállalkozni jó! (Elle Magazin)

Posztolva: 2010. április 6.

vallalkoznijoNők az úton
Egyensúlyteremtők

VÁLLALKOZNI JÓ!
(Elle Magazin, 2010 április)
Az üzlet férfidolog, szólt még nem is oly rég a fáma, ám ma világszerte, így nálunk is egyre több nő vezet saját vállalkozást. Alkalmazott társaikhoz hasonlóan a női vállalkozók is folyamatosan zsonglőrködnek szakmai álmaik és magánéletük összehangolása céljából, a vállalkozói létnek mégis  óriási előnye, hogy saját kezünkbe vehetjük életünk irányítását. Több tényező is vállalkozásra ösztökéli a nőket: nagyobb irányítást akarnak a munkájuk felett, és rugalmas munkabeosztásra van szükségük szakmai és családi felelősségeik összehangolására. Sok nőt frusztrál

(tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

Add tovább: Jótett helyébe jót adj! (Elle Magazin)

Posztolva: 2010. február 3.
payitforwardbrigiNők az úton
Add Tovább!
Jótett helyébe jót adj!
(Elle Magazin
, 2010 február)Vajon képes-e egyetlen ember is megváltani a világot? A jövő kezdete című amerikai film Kevin Spacey által alakított szimpatikus tanárember figurája, Eugene Simone szerint igen. Az iskolába érkező új pedagógus meghökkentő házi feladattal lepi meg kiskamasz diákjait: az év végéig tegyenek valamit, amitől az életben jobbá válnak a dolgok. Trevor, a film 11 éves hőse – a Hatodik Érzékben nagy sikerű Haley Joel Osmen alakításában – jótett játékkal rukkol elő, amit “add tovább”-nak nevez el („Pay it Forward”, ami a film eredeti angol címe). A játék lényege, hogy ha valaki valamilyen jót tesz (tovább…)
 • Share/Bookmark
 
 

“Nők az úton” (Elle Magazin): Kétévesek lettünk!

Posztolva: 2009. december 26.

nokazutonsodrodogen-1Kétévesek lettünk!

Az Elle Magazin 2007 decemberi számában jelent meg “A sodrodó generáció – Megtaláljuk álmaidat!” című riportom, melyben az Elle karácsonyi ajándékaként tárgyak helyett önmegvalósítási lehetőségeket ajándékoztunk az írás négy szereplőjének. E remekül sikerült akcióból kerekedett a “Nők az úton” című sorozat, melynek immáron 12-ik darabját az Elle Magazin 2010 februári számában olvashatjátok! Szeretném az évvége ünnepi, csendesebb hangulatában (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

“Mitől dől a lé? A hétköznapokban gazdag nők titka” (Elle Magazin)

Posztolva: 2009. november 21.

nokespenz-1


MITŐL DŐL A LÉ?
A hétköznapokban gazdag nők titka (Elle Magazin
, 2009 május)

A meggazdagodáshoz vezető út sokkal simább, mint gondolnánk, mégis kevesen járnak rajta, pedig csak néhány dolgot kell betartani.  A kiindulási pont az, hogy azt kell csinálnunk, ami a személyes küldetésünk, az életfeladatunk, és amire igény van. Amikor ez a kettő találkozik, nos, ekkor kezd dőlni a lé.

Az anyagi jólét elérése korántsem afféle misztikus dolog, mint azt sokan gondolják. A legtöbbünkben gyermekkorunktól kezdve él egy kép a gazdagokról, és ezek a rosszul berögzült képek tartanak távol bennünket anyagi problémáink megoldásától. Például megtanultuk, hogy a sikerhez rögös út vezet, sok pénzt csak rengeteg munkával lehet keresni, ezért úgy gondoljuk, egyre többet kell dolgoznunk, hogy több pénzünk legyen, ráadásul ez nem egyeztethető össze a családi élettel. Az igazán gazdagok ezzel szemben rendszereket gondolnak ki, és azokat működtetik. Bármelyik nagy cég szervezeti felépítése ezen az elven alapul: az alkalmazottak, alvállalkozók végzik a  munkát, a főnökeik pedig irányítják a rendszert. A saját vállalkozásunkkal ugyanez a helyzet kicsiben – vallja Csapó Ida nők és pénz specialista, női önismereti tréner, a GazdagNők.hu honlap tulajdonosa és blogírója. (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

“A self-made man mitosz vége” (Elle Man, 2009 ősz-tél)

Posztolva: 2009. november 19.

A self-made man mitosz vége:
Nem egyedül értem el!

Megelégelvén a Bush-éra vég nélküli adóvágásait,  Amerika űbergazdagai előbújtak a self-made man mítosza mögül, és azt hangsúlyozzák, hogy az egyén meggazdagodásában és sikerében a társadalomnak is szerepe van. A „gazdagság kötelez jelszavát zászlajukra tűzve vallják, hogy egy milliomos felneveléséhez is egy egész falu szükséges.

Warren Buffet, a sikeres amerikai befektetőcég, a Berkshire Hathaway elnöke a világ második leggazdagabb embere. Ben Cohen, a Ben & Jerry’s fagylaltmárkát létrehozó és fogalommá tevő üzletember 40 millió dollárral szállt ki a cégéből, amikor az Unilever megvásárolta. Martin Rothenberg bevándorlók gyermeke: a festő-mázoló és bolti eladó házaspár fiából multimilliomos szoftver-fejlesztő vállalkozó lett. Ők hárman látszólag megtestesítik az amerikai self-made man ideált. Mégsem azok. Egyikük sem gondolja, hogy kizárólag önerőből jutott el oda, ahol most tart. Sikereiket számos tényezőnek tudják be, többek közt a közoktatásnak, a tudományos kutatásnak  juttatott közpénzeknek, a kisvállalkozások állami támogatásának, alkalmazottaik teljesítményének és az erős jogi és pénzügyi szabályozó rendszereknek. (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

“Rabszolgák a családban” (Elle Magazin, 2009 november)

Posztolva: 2009. november 17.

slavesinthefamilybookcover

Rabszolgák a családban – Egy Ültetvényes család sarja bocsánatot kér

Az Egyesült Államokban a rabszolgaság nem ért véget 1863-ban a rabszolgák fölszabadításával, erőteljes öröksége napjainkban is él. Edward Ball, az egykori dél-karolinai ültetvényes Ball család ivadéka példanélküli tettre szánta el magát, amikor úgy döntött szembenéz családja rabszolgatartó múltjával. „Személyes erőfeszítést akartam tenni“ – írja „Rabszolgák a családban“ című könyvében, hogy számot vessek azzal, ami az ültetvényeken történt, semmint szemet húnyjak a valóság felett, vagy kifogásokat találjak rá“. Edward Ball útja gyökerei feltárására számunkra is tanulságos lehet. (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

Egymásért az úton: “Másokkal, másokért” (Elle Magazin)

Posztolva: 2009. november 14.

masokkalmasokert-1

Nők az úton
Egymásért az úton: Másokkal, másokért (Elle Magazin, 2009 november)
A nők számára természetes a szolidaritás, a másokkal való törődés, a közösség emberformáló ereje. Lényük mélyéből, az emberi kapcsolatok iránti érzékenységükből is fakad a mások iránti aggódó figyelem, mely a közvetlen családon túl tágabb közösségeikre is kiterjed.

A mostanában oly divatos önsegítő sikerkönyvek azt sugallják, hogy bárki, életkörülményeitől függetlenül is sikeres lehet, ha ezt elég erősen akarja, ha kellően kitartó és szorgalmas, ha hiszi, hogy életének ő a hajóskapitánya. A rendszerváltás nyomán nálunk kialakult korszellem is erre épített, amikor az egyéni felelősségvállalásra hivatkozva leépítette a közösségi szolidaritás különböző formáit. Így manapság nagyon sokan küszködnek azzal, hogy megpróbálnak egyénileg megoldani egy társadalmi jelenségben gyökerező problémát – mint amilyen például a hátrányos megkülönböztetés −, pedig ezek csak társadalmi szinten oldhatók meg. Ez nem jelenti azt, hogy egyéni életünket nem kell megoldanunk. Ám igazságtalanság az egyes emberektől elvárni, hogy egyénileg próbáljanak szembeszállni kilátástalan helyzetekkel is. (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

Miénk lehet a világ! Mire jó a tehetséggondozás (Elle Magazin)

Posztolva: 2009. november 8.

nokazutontehetseg-1

Miénk lehet a világ!
Mire jó a tehetséggondozás? (Elle Magazin, 2008 október)

A Hudson Global Resources nemzetközi fejvadászcég tehetségmenedzsment szakemberei egy korábbi számunkban felajánlották, hogy olvasóink közül három jelentkezőnek segítenek saját útjukra rálelni. Riportunkban a három kiválasztott jelentkező számol be élményeiről. Szereplőink, Lelkes Gyöngyi, Szabó Barnáné Papp Margit és Tóth Orsolya úgy vélik, az élet nem feltétlenül a napi nyolc óra munka után kezdődik, hanem rögtön már ébredés után, és lefekvésig meg sem áll. Mindhárman úgy döntöttek, hogy az önmegvalósítás útjára lépnek, ám szükségük volt egy kis ösztönzésre. Ezt Miriam Hofstétól, a Hudson Global Resources fejvadász cég tehetségmenedzsment vezetőjétől, és munkatársától Nagy Edinától kapták meg, akik párban dolgozva három, egyenként másfél-kétórás egyéni foglalkozást ajándékoztak útkeresőinknek.

Az első foglalkozásokon élettörténetüket hallgatták végig figyelmesen. A szakemberek szerint mindhárom szereplő remek saját ötletekkel is előrukkolt jövőjével kapcsolatban. (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

Együtt az úton – Családi karriertervezés (Elle Magazin)

Posztolva: 2009. november 7.

csaladikarrier

Együtt az úton - Családi karriertervezés (Elle Magazin, 2009 április)

Manapság képzési lehetőségek színes palettája csalogat nőket és férfiakat egyaránt a sikeres és boldog élet megteremtésére – jobbára külön-külön. Az Családi karriertervezés programban ellenben a pár együtt és egymással kommunikál egyéni és családi céljaik közös megfogalmazására, megvalósítására.

A program célja segítséget nyújtani a családi élet zökkenőmentes kialakításához, egyrészről hangsúlyt fektetve az okos időbeosztásra, a közös szülő-gyermek programok kialakítására és a párok egymásra szánt idejének megtalálására, valamint a munkához, karrierhez kötődő tervek, álmok megvalósítására. „Együtt kell működnie a férfinak és a nőnek, akkor lehetnek igazán sikeresek“ mondja Csiszér Éva marketing és kommunikációs szakember, a foglalkozást szervező Tudatos Életert Egyesület elnöke. „Van egy közös erőforrásrendszer és azt kell elosztani, és vannak kötött feladatok, amelyeket el kell végezni“ – vallja Madai Krisztina coach, a Business Coach Szakmai Közösség tagja, a műhelyfoglalkozás egyik trénere, maga is négy gyermek édesanyja. (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

“Férfiak az úton: Mitől boldog egy férfi?” (Elle Magazin)

Posztolva: 2009. október 2.

ferfiakazuton-1

“Férfiak az úton: Mitől boldog egy férfi?”
(Elle Magazin,  2009 október)

Az elmúlt évtizedekben nemcsak a női, a férfiszerepek is óriásit változtak. A nők függetlenedése és térkövetelése a férfiak számára is megnyitotta a kaput az alternatív életpályák előtt.

Júniusi felhívásunkban olyan férfiakat kerestünk, akik másképp csinálják; akik a klasszikus karrier helyett az önmegvalósítás és/vagy a család mellett tették le voksukat, és (részben) szakítottak a hagyományos férfi családfenntartói mintával. Madai Kriszta és Soós Judit business coachok vezetésével Bardócz Tamás, Bognár Zoltán, Györgyi László és Stipan Sekerka részt vettek a Business Coach Szakmai Közösség életpálya tervezési workshopján. Ennek célja azon nehézségek felismerése feldolgozása volt, amelyekkel az illetők szemben találták magukat, amikor az alternatív életpálya mellett tették le voksukat. „Az volt a meglepő számomra, hogy a workshopunkon résztvevő négy férfi ugyanazon a síkon és ugyanolyan mélyen tudott beszélni e problémákról mint ahogyan női csoportjaimban megszoktam“ – mondja Madai Kriszta. „Ez a négy férfi nyitott volt a közösségi megosztásra, amire nincsen igazán mintájuk, ráadásul ellene mennek a főáramnak“. Míg a nőknél hosszú ideje természetes gondjaik női körben történő megbeszélésére, a férfiaknál más a helyzet. „A férfiak is mernek gondolkodni azon, hogy boldogok-e munkahelyükön és családjukban és tesznek is érte. Ők is szerenének több olyan fórumot, ahol ilyesmiről beszélhetnek, mert élvezik.“ – mutat rá Soós Judit (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

“Aki mer az nyer! A női önmenedzselés művészete” (Elle Magazin, 2009 július)

Posztolva: 2009. július 5.

noionmenedzsment-1Nők az úton
Aki mer az nyer! A női önmenedzselés művészete (Elle Magazin, 2009 július)
Nem hiszem, hogy akad olyan kislány, akit ha megkérdeznek, mi lesz nagykorában, azonnal rávágja: bankigazgató. Talán ezért is van női bankvezérekből olyan kevés, vallja Joó Zsuzsanna karriertanácsadó és coach, aki három olvasónkat meghívta másfél napos Sikeres női önmenedzselés tréningjére. Czékmány Patrícia, Tóth Alexandra, Vancsik Ivett mellett a szakértő is mesél személyes tapasztalatairól.

Bármennyire is kedves, helyes, simulékony kislánynak neveltek minket, jónéhányunkban benne van a versenyszellem, az önmegvalósítás kényszere, a vezetés képessége, a kockáztatás vágya, az alkotó kreativitás. Azaz minden együtt ahhoz, hogy kiváló munkaerők, vezetők vagy vállalkozók legyünk. Feltéve, ha akarunk, és ha mások is akarják. Joó Zsuzsanna szerint míg egy férfi számára magától értetődő, hogy a munkaerőpiacon (is) verseny van, addig a nőkbe belenevelt állandó megfelelési kényszer a legnagyobb belső gátja annak, hogy eljussunk a képességeinknek leginkább megfelelő posztra.

„A mai napig is komoly beosztású menedzser asszonyok hazamennek és főznek és sikálják a konyhát“ – mondja a szakértő, aki maga is többször módosított már pályát. „Miért vagyunk ilyen ostobák mi, nők, miért akarunk mi mindig, mindenhol megfelelni? Innentől kezdve sok házasság tönkremegy, az enyémmel is ez történt. Ha lett volna kellő önismeretem, ismertem volna technikákat, melyekkel az ember felkészülhet hasonló helyzetekre, akkor ezt ki lehetett volna védeni. Ez a nagy pofon új mederbe terelte életem. Legújabb szakmámban, karriertanácsadóként és life coachként ezért foglalkozom külön nőkkel is, Éva-karrierjüket egyengetve Azért lettem tréner és tanácsadó, mert rájöttem, meg tudom tanítani őket arra, hogy ne kövessenek el még több hibát. Nagyon ráférne mindenkire az életpályája tudatos szemlélése, technikák elsajátítása, hogy ne csak úgy sordorja őket az élet.“ (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

“Két műszakban: És mi lesz a gyes után?” (ELLE Magazin)

Posztolva: 2009. január 29.

beaNők az úton
Két műszakban: És mi lesz a gyes után? (ELLE Magazin
, 2009 január)
Felmérések szerint minden második nő állás nélkül marad, ha szülni megy, és gyakran nem sikerül visszailleszkednie a munka világába. Az elmúlt néhány évben azonban elindult egy lassú pozitiv folyamat: családbarát cégek, civil szervezetek, EUs projektek támogatják a kismamák munkaerőpiaci visszailleszkedését. Riportunk szereplői, (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

Az erő Benned van! A Life Coach csak segít előcsalogatni (ELLE Magazin)

Posztolva: 2008. július 12.

052-055 lifecoach2.indd E*KR.inddNők az úton
AZ ERŐ BENNED VAN!
A Life Coach csak segít előcsalogatni (ELLE Magazin, 2008 július)Úgy érzi, többet akar az élettől? Hogy többre képes, mint amennyit kihozott magából? Nehéz döntés előtt áll, vagy válságban az élete? Netán nagyobb boldogságra vágyik, de nem tudja mi is hiányzik életéből? Ebben segíthet a life coach, aki ma már nem a hollywoodi sztárok kíváltsága. Nálunk is egyre többen fogadnak „lelki edzőt“

(tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

Csipkerózsika felébred (ELLE Magazin)

Posztolva: 2008. április 12.

071-074 sodrodo nokOK.indd ERK*.inddNők az úton
CSIPKERÓZSIKA FELÉBRED
Megoldások kellenek a nőknek (
ELLE Magazin, 2008 április)
Tavaly decemberi számunkban A sodródó generáció című riportunkban négy saját útját kereső fiatal nőről írtunk, aki egyelőre még csak keresi helyét a világban. Ezúttal négy olyan nőről írunk, akik útkeresésük során a tétovázásból, egy számukra már nem kielégítő élethelyetből kimozdultak és aktívan munkálkodnak új céljaik megvalósításán. Történeteik izgalmasan egyediek, mégis életük egy feltűnően (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

“A sodrodó generáció” – Megtaláljuk álmaidat!” (Elle Magazin)

Posztolva: 2007. december 26.

nokazutonsodrodogen-1Nők az úton
Az Elle karácsonyi ajándéka: új lehetőségek!

A sodródó generáció – Megtaláljuk álmaidat!
(Elle Magazin, 2007, december)

A mai fiatal nők, ellentétben a korábbi nemzedékekkel, a családtól és a társadalomtól nem kapnak kész, rosszabb esetben előírt receptet arra, hogyan éljék életüket. Kaotikus világunkban önmaguknak kell saját útjukat meglelniük. Ebben segít nekik most karácsonyi ajándékként az Elle Magazin. (tovább…)

 • Share/Bookmark
 
 

“Mindenkinek van egy álma – nekem huszonhárom!” (Elle Magazin)

Posztolva: 2007. november 25.
Mindenkinek van egy álma –nekem huszonhárom!
dreamblog(Elle Magazin, 2007 december)
Kultúránkban nem álmodunk, nem erre vagyunk szocializálva. Örüljünk, ha egyáltalán megélünk, hogy felnőttként egyáltalán bármerre önállóan elindulhatunk, szólt korábban a program.  Miért fontos mégis, hogy legyenek álmaink? Azért, hogy érdemes legyen felkelnünk. Mert ma már szabad, ma már lehet. (tovább…)
 • Share/Bookmark
 
 

Apja lánya – vagy mégsem? (Elle Magazin)

Posztolva: 2006. november 20.
apukasApa csak egy van
Apja lánya – vagy mégsem?
(Elle Magazin, férfimelléklet, 2006 november)
Minden apa rendkívüli hatással lehet lányai életére, mert ő közvetíti számukra a férfiszerepeket, tőle tanulják elsősorban a férfiakhoz való kötődés mintáit. Az apa érzelmi és fizikai jelenléte lányai életében, de távolmaradása is jelentősen befolyásolhatja fejlődésüket – önértékelésüktől kezdve a világgal és a férfiakkal kapcsolatos elvárásaikig. Mégis: a férfiak gyakran nem élik át lányaikkal való kapcsolatuk fontosságát, illetve túl szégyenlősek egy bensőségesebb kapcsolat kialakítására tapasztalatlanságuk vagy szocializációjuk okán. Ám nem szükségszerű, hogy ez így legyen. Kamaszlány koromban olvastam előszőr Charles Dickens Dombey és fia című regényét, melynek cselekménye azonnal rabul ejtett, bár akkoriban nem igazán értettem,
 • Share/Bookmark