Nők az úton

Éld az álmaid

“Két műszakban: És mi lesz a gyes után?” (ELLE Magazin)

beaNők az úton
Két műszakban: És mi lesz a gyes után? (ELLE Magazin
, 2009 január)
Felmérések szerint minden második nő állás nélkül marad, ha szülni megy, és gyakran nem sikerül visszailleszkednie a munka világába. Az elmúlt néhány évben azonban elindult egy lassú pozitiv folyamat: családbarát cégek, civil szervezetek, EUs projektek támogatják a kismamák munkaerőpiaci visszailleszkedését. Riportunk szereplői,
Bukvai Beáta, Gálfi Henrietta, Gergácz Lili és Jakobsen Petra is sikerrel oldották meg a női lét nagy dilemmáját: munka és család harmóniáját.Ez egyiküknek sem ment könnyen vagy egyedül, mindegyikük mögött ott állt a párja, családja, munkahelye, és a civil szervezetek nőket támogató programjai. „Egyrészt segíteni kell a nőket egyenként, másrészt mint csoportot“ – mondja Szabó Eszter, General Electric (GE) regionális kommunikációs igazgatója. Erre talált ki a GE egy új kezdeményezést, a Nők Hálózatát, melynek legnagyobb szerepe a cégen belül megoldásokat, mintákat adni, a kapcsolatottartást elősegíteni. „A kismamák gyakran elképesztő történetekkel fordulnak munkajogászainkhoz, sokszor az alapvető jogszabályokat sem ismerik, ezért nem tudják az érdekeiket képviselni‘ – mondja Kocsisné Péterfy Hajnal, a babafalva.hu portál főszerkesztője. A félreértéseknek elejét lehetne venni, ha munkavállaló és munkáltató nem kölcsösen gyanakodna egymásra, hanem normális kommunikáció lenne köztük.

Magyarországon a cégek zömmel nem ismerik azokat a lehetőségeket, melyekkel megkönnyíthetnék a gyesről való visszatérést. „Ismeretlen számukra a távmunka, a rugalmas munkaidő, a osztott munkahely, a START program, a gyesről visszatérők alkalmazásával járó járulékkönnyítési előnyök“ – mondja Ács Barbara, az Esély Bölcsődéje uniós projektben közreműködő Kopernikusz Egyesület alelnöke. Pedig sok olyan forma van, amivel nem feltétlenül járnának rosszabbul. „Ahol már bevezették, ott általános tapasztalat, hogy a kisgyermekes nők sokkal megbízhatóbbak, lojálisabbak, jobb a szervezőkészségük“ – hangsúlyozza. „Sokszor inkább az odafigyelés mintsem a pénz a döntő abban, hogy egy vállalat mit és hogyan valósit meg, hogyan viselkedik a dolgozóival szemben“ mondja Gergácz Lili, a Kürt Zrt. HR vezetője. „.Tudásalapú cég vagyunk, igy könyebben tudunk rugalmasak lenni különböző atipikus munkaidő modellek tekintetében. Több munkakörünk van, melyet rugalmas munkaidőben tudunk működtetni, s lehetőség van arra, hogy akár otthonról is tudjunk munkát végezni távoli hozzáféréssel.“

A nők többféleképpen viszonyulnak munka és család kapcsolatához. „A legtudatosabb réteg gyes előtt szakmailag már letett valamit az asztalra, és igyekszik mielőbb visszatérni“ – mondja Keveházi Katalin, a Jól-Lét Alapítvány igazgatója. Egy másik réteg úgy gondolja, hogy anyaként beteljesitette életfeladatát, és nem foglalkozik a kérdéssel. És van egy közbülső réteg, akik viszonylag tudatosan készülnek a visszatérésre. „Az egész gyerektámogatási rendszert újra kellene gondolni, és szükség lenne a szülői szerepek kiegyensúlyozottabb megosztására is“ – hangsúlyozza. Rövid távon pedig nagyon fontos lenne önálló hálózat kialakitása erre a körre, hiszen nemcsak munkaerőpiaci problémáról van csak szó.

Béres Zsuzsa

JAKOBSEN PETRA (40 éves), GE

Több, mint tizenkét éve dolgozom a GE-nél, három és fél és hatévesek a gyerekeim. Az idősebbel, Koppánnyal másfél évig voltam otthon, majd részmunkaidőben visszamentem dolgozni egy kilenc hónapos projektre. Utána született meg a kislányom, Boróka. Ő is közel másfél éves volt, amikor ismét elkezdtem dolgozni. Mindkét esetben heti húsz órában, többnyire otthonról dolgoztam, egy héten egyszer jártam be. A főnökömet azért tudtam meggyőzni arról, hogy két fontos pozíciót is részidőben vigyek, mert ismertek, és tudták, hogy mit tettem le addig az asztalra. A GE-nél szerncsére amúgy is jellemző, hogy a kismamák fokozatosan térnek vissza a munkába.

Számomra első a család, többek közt azért vagyok ebben a pozícióban, hogy a gyerekeimmel ne csak este és a hétvégeken találkozzam. Nagyon fontos, hogy a gyerekek szeressenek, része legyek az életüknek. Fontos figyelni, és időt szánni arra is, hogy egy házasság a kölcsönös szerelem mellett se fásuljon bele a mindennapokba. Ugyanakkor szeretem és keresem az új szakmai kihívásokat is. Sok mindent bejárónővel, bébiszitterrel oldunk meg, és a férjem is rengeteget segít otthon. Az életünk még így is jó sok szervezést igényel.

A munkahelyemen szerencsére nem kérdezik, mikor végzem el a munkámat, a lényeg, hogy elvégezzem. A teljesítményt nem munkaórákban mérik. Pénteken délelőtt otthon vagyok és gyerekekkel foglalkozom, akkor nem mennek óvodába, és este meg hétvégén pótlom be a kiesett órákat. Megtarthattam volna a részidős pozíciót még egy pár évig, én vállaltam, hogy átváltanék harminc, majd negyven órára. A barátnőimnek sok esetben nem volt lehetőségük a fokozatosságra, vagy visszamentek teljes időben, vagy otthon maradtak, ez a két alternatívájuk volt. Én szerencsére nem kényszerültem ilyen választásra.

GERGÁCZ LILI (31 éves), Kürt Zrt.

Nagyon jókor jött Gergő 2004-ben, mert amikor elmentem vele gyesre, akkor a munkahelyemen már 8 éve dolgoztam, és megérett a helyzet az ügyfélszolgálat vezetői és a HR funkció kettéválasztására, melyeket addig egyszemélyben láttam el. Visszatértemkor kerültem HR vezetői pozícióba. A gyes alatt teljesen átengedhettem magam a babázásnak, de azért közben is részt vettem néhány projektben, például pályázatokat írtam, melyekkel egészségbarát és családbarát munkahely díjakat nyertünk. Gergő 14 hónapos korától kezdve először egy, majd két napot dolgoztam, egy évig tartott, amíg visszaálltam a heti negyvenórás munkaidőre. Az első nyolc hónapban Gergőre az édesanyám vigyázott, majd huszonkét hónapos korában lett helyünk a bölcsődében, ahová fokozatosan szoktattuk be. Nagyon jó volt, hogy nem kellett a munka és a magánélet között kényszerűen választanom, ez nem valósulhatott volna meg vállalati támogatás nélkül!

Mivel akkoriban igazából még nem terveztünk gyereket, így az egész életünket át kellett szerveznünk. Komoly támogatást kaptam a főnökeimtől, nagy megkönnyebülés volt, hogy mindenki örömmel fogadta a hírt és támogatott. Terveket készítettünk arra az időszakra, amíg távol leszek, ki fog helyettesíteni, mi az, ami otthonról is működtethető, és a szülés után ezt valósítottuk meg. Szerencsémre Gergő nagyon együttműködő gyermeknek született, evett, aludt, evett, aludt, órát lehetett igazítani hozzá. Gábor, a párom is mindenben támogatott. Bár az én elképzeléseim szerint alakult minden, azért nehéz volt meghozni annak idején a döntést egy ilyen kicsi gyerek mellett, de nem bántam meg, hogy hamarabb álltam újra munkába. Mivel szeretem a munkámat Gergő naponta azt láthatta, hogy lelkesen megyek be, feltöltődve jövök haza, és a maradék időmet teljes egészében neki és a közös programjainknak szentelem.

BUKVAI BEÁTA (33 éves), Solon Management Consulting

Négyéves kislányommal, Lucával huszonkét hónapot voltam gyesen. A főiskola elvégzése után külföldön dolgoztam három évig, ott találkoztam chilei férjemmel. Chilében telepedtünk le és éttermet nyitottunk. Közben terhes lettem. Nehezen illeszkedtem be a „harmadik világba“ és ahogy közeledett a szülés ideje, hazajöttünk. Luca kétéves kora körül tudatosan kezdtem készülni rá, hogy újra dolgozni kezdjek, és ebben nagy segítségemre volt a Jól-Lét Alapítvány. Egy általuk szervezett szemináriumon tanultam meg újra felvenni a munkaerőpiac ritmusát. Jó volt tisztában lenni az írott-iratlan szabályokkal, s megértettem, hogy egy korábbi állásinterjún, amikor büszkén mondtam, hogy én anyuka vagyok, miért fagyott meg azonnal a hangulat.

Német cégnél dolgozom, az irodában csak egyetlen kollégámnak vannak gyerekei, a munkatársak zöme egyedülálló fiatal férfi, bár a cég nagyon családorientált, teljesen tabu például a hétvégi munka. Volt egy nagyon nehéz időszakom, amikor gyes után rögtön nyolc órában mentem vissza dolgozni. Az elején a nagymamák tartották a frontot, de a nyolc óra nem nyolc óra volt, mert akkor nyílt meg tanácsadó cégünk budapesti irodája, és én voltam az egyetlen, aki beszélt magyarul. Így a nyolc órából kilenc lett, valamikor még több. Egy idő után megszűnt a nagymamai segítség, Lucát bébiszitterre biztuk, ami nem vált be. Ekkor leültem a főnökömmel, és kértem, hogy hat órában szeretnék dolgozni. A főnököm azonnal beleegyezett, így most teljesen kiegyensúlyozott az életünk.

Nyugodt vagyok, mert a munkahelyem családbarát, és egy másik hatórás munkatárs felvételével belementek a job-sharing megoldásba. Viszont előtte másfél évig nagyon felelősségteljesen láttam el munkámat, egyáltalán nem adtam támadási felületet, kisgyerekes szülőként is ugyanolyan jól kellett teljesítenem. Karrier szempontjából nagyon sokat tanulok a cégtől, jogi egyetemi tanulmányaimat is támogatják. Áldom az eget, hogy olyan férjem van, aki sok dolgot levesz a vállamról, mert összehangolt családi együttműködés nélkül ez egyáltalán nem menne.

GÁLFI HENRIETTA (37 éves), Várjáték Játékbolt

Játékboltban dolgozom, kislányom, Réka négy és fél éves, a páromnak pedig van egy tizenkilencéves nagyfia, akivel nagyon szeretjük egymást. Érettségi utána rögtön egy gyermekruha-üzletben helyezkedtem el, amely utóbb a Csaba Center plázába költözött be meghosszabbított nyitvatartással, azaz reggel 9-től este 8-ig, szombat-vasárnap is dolgoztunk. Rékával három évig voltam gyesen, és amikor visszamentem volna, rádöbbentem, hogy ez a munkarend nem fog működni, mert szombat-vasárnap a kislányommal akartam lenni.

A gyesen töltött éveket tanulásra is felhasználtam. A helyi tv-ből tudtam meg, hogy az Esély Bölcsődéjében ingyenes képzés indul kismamáknak. Hetente egyszer reggel kocsival értünk jöttek és a gyerekeinkkel együtt elvittek egy EU-s pályázati pénzből épített játszóházba, ahol négy hölgy vigyázott a gyerekekre, miközben mi angolt, számítástechnikát, közgazdaságtant és kommunikációt tanultunk. Nagyon szerettem, az osztálytársnőimmel a mai napig barátnők vagyunk. A gyes lejártakor új munkahelyen, egy játékboltban helyezkedtem el, ahol jól érzem magam, nekem sikerélmény, amikor egy nagymama elégedetten távozik és visszajön egy hét múlva, hogy milyen jót játszottak a hétvégén a nálunk vett játékkal.

Nagyon rendes, családbarát a főnökasszonyom, három gyereke van, és tudja, hogy ez mit jelent. Az egyik kolléganőm négy gyermeket nevel egyedül, a másik hármat, egymás közt rugalmasan megoldjuk ha valamelyikünknek családi okból napközben valahová el kell mennie. Amikor elkezdtem itt dolgozni, mindenki észrevette, mennyire kivirultam.

Hasznos információk

• Babafalva kismama hírportál, www.babafalva.hu

• Jól-Lét Alapitvány, www.jol-let.com

• Tudatos Életért Egyesület, www.tudatoseletert.hu

• Éva-karrier, www.eva-karrier.hu

• Az Esély Bölcsődéje, www.eselybolcsodeje.org

  • Share/Bookmark

Egy hozzászólás a(z) ““Két műszakban: És mi lesz a gyes után?” (ELLE Magazin)” bejegyzésre


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour