Nők az úton

Éld az álmaid

Tervezhetjük-e a jövőnket, ha fogalmunk sincs, mit hoz? (MiNők.hu)

futureTervezhetjük-e a jövőnket, ha fogalmunk sincs, mit hoz?
(MiNők.hu, 2011, október 30.)

Bizonytalan időket élünk. Globális pénzügyi összeomlás, szemvillanásnyi idő alatt tovatűnő szakmák és iparágak, feltörekvő piacok, politikai zavargások, az információs korszak expressz gyorsaságú változásai mind-mind azt jelzik és vetítik előre, hogy mindaz, amit ma magától értetődőnek tekintünk holnapra már teljesen  a múlté lehet.
Manapság a hosszútávú tervezés egyre nehezebbnek tűnik. Egyszerűen lehetetlen megjósolni mit hoz a jövő, hogy akár a következő hónapban – nemhogy évben, években – is lesz-e állásom, hogy a vállalkozásom életképes lesz-e, hogy mostani szakmám két-három év múlva egyáltalán piacképes marad-e.
Kata: céltudatos életterv, kanyargós utak
Bizonytalan időket élünk. Globális pénzügyi összeomlás, szemvillanásnyi idő alatt tovatűnő szakmák és iparágak, feltörekvő piacok, politikai zavargások, az információs korszak expressz gyorsaságú változásai mind-mind azt jelzik és vetítik előre, hogy mindaz, amit ma magától értetődőnek tekintünk holnapra már teljesen  a múlté lehet.
Manapság a hosszútávú tervezés egyre nehezebbnek tűnik. Egyszerűen lehetetlen megjósolni mit hoz a jövő, hogy akár a következő hónapban – nemhogy évben, években – is lesz-e állásom, hogy a vállalkozásom életképes lesz-e, hogy mostani szakmám két-három év múlva egyáltalán piacképes marad-e.
Kata: céltudatos életterv, kanyargós utakfuture2

Az egyetem elvégzése után Kata először óraadó tanárként dolgozott, majd egy barátnője révén vezetői asszisztens lett egy kiadónál. Boldogsága határtalan volt: ez volt élete első igazi munkahelye és boldogan járt be naponta cége irodájába.

A rendes munkahely az első lépcsőfoka volt csupán a mégcsak huszonéves Kata igen céltudatos élettervének: stabil munkahely, esküvő, otthonteremtés, majd pedig minimum négy év otthonlét a két tervbe vett csemetével. Minderre adott magának körülbelül három-négy évet, amelyből minimum kettőt munkahelyén kellett töltenie a majdani gyedhez szükséges biztosítási idő megszerzésére. Úgy számolt, hogy párja, Ádám lesz a fiatal család kenyérkeresője, amíg ő otthon marad a kicsikkel.

Kata öröme azonban nem sokáig tartott, ugyanis a kiadó már munkába állásakor is a pénzügyi csőd szélén tántorgott, másfél évvel később pedig a vállalat végelszámolás alá került. Kata, már eljegyzés után, de még esküvő előtt, egy duplájára nőtt törlesztőjű deviza lakáshitel szorításában nézett szembe munkahelye megszűnésének fenyegető valóságával.

Kétségbeesett, hogy ha azonnal nem talál új munkahelyet, akkor megszakad munkaviszonya és elvész az eddigi másfél éve, a majdani gyedhez szükséges biztosítotti munkaviszonya, és akkor kezdhet mindent elölről. Végül ismét barátnője kapcsolatai révén talált egy, a korábbihoz hasonló munkakört. Ám alig kezdte meg próbaidejét, amikor kiderült, hogy Ádám munkahelyén leépítések lesznek, s az azonos munkakörben dolgozó kollégák felét a cég elküldi.

Katát megrendítették ezek az események és alaposan elbizonytalanították. Továbbra is pontosan ugyanazt akarja mint eddig, de korábbi magabiztossága, az a meggyőződése, hogy kizárólag csak rajta múlik álmai megvalósítása, megroppant. Terveit, álmait nem adja fel, de ráébredt, hogy az odavezető út módosítására van szüksége. A házvásárlást párjával mindenképpen későbbre kell halasztaniuk, illetve erősen gondolkodik rajta, hogy saját, hitelre vett otthonát az új végtörlesztési lehetőségeket igénybe véve eladja. És hogy mikor jöhet a baba? Erre pillanatnyilag még becslések sincsenek. Viszont új cégén belül Kata többlet javadalmazással járó új feladatkört kért és kapott. Munka után pedig spanyolul kezdett el tanulni, illetve egy jogi asszisztensi tanfolyamot is tervez elvégezni.

Andrea: a pályaváltás hozott megoldástfuture3

A temperamentumos Andrea igazi kreatív személyiség, éveken át a médiában dolgozott különféle munkakörökben. Ez volt az ő világa, lubickolt is benne mint hal a vízben, egészen addig, amíg a média saját, a világgazdasági válságon belüli válsága partra nem vetette. Andrea közel három éven át képtelen volt szakmájában ismét elhelyezkedni. Folyamatosan dolgozott szállodákban és diákszállókon igen alacsony órabérért, amelyet havi lakástörlesztője az időszak végére teljesen felemésztett. Hogy ne éhezzen, Andreát szülei etették, és természetesen semmire sem költött többé. Sem öltözködésre, sem szórakozásra, sem bármi másra. Néhány korábban vásárolt ingóságát is el kellett zálogosítania.

De Andrea a reménytelenség legsötétebb pillanataiban sem adta fel küzdelmét élete visszaszerzéséért: álláspályázatai, motivációs levelei, állásinterjúi egy egész kötetet megtölthetnének. Hőn szeretett szakmájában – egy évtizeddel a háta mögött – mégsem tudott többé elhelyezkedni. Akkor koronázta siker az erőfeszítéseit, amikor erről végül letett és a pályaváltás mellett döntött: kitűnő nyelvtudásának is köszönhetően egy Budapesten ügyfélszolgálatot működtető nemzetközi cég alkalmazta őt. Ez korántsem mondható álmai állásának, ugyanakkor a nemzetközi cégek világában – akár itthon, akár külföldön – az ugródeszkát jelentheti egy-két éven belül.

Katához hasonlóan Andrea is eladni készül – hozzá hasonlóan még egyedülállóként vásárolt – lakását, melynek deviza jelzáloghitellel történő megvételét ma már élete legrosszabb döntésének tartja. És ismét csak Katához hasonlóan hivatalos munkája mellett szabadúszóként is vállal különmunkákat, mert a heti negyven órából élni nem, legfeljebb megélni tud.

Anna: sorsfordító gyerekekfuture4

Anna diplomája megszerzése után a gyógyszeriparban kezdte el építeni karrierjét. Hat év alatt középvezetői szintig jutott el, párjával az eljegyzés után pár hónappal lakást vásároltak, szervezték az esküvőt, és hamarosan jelentkezett az első baba is. A várandósságot azonban rosszul viselte, végig otthon kellett maradnia táppénzen, és főnökei egyértelművé tették, hogy neheztelnek rá és nem várják vissza a gyes lejárta után.

Egy éves volt a kisfia, amikor Anna – férje támogatásával – internetes vállalkozásba kezdett. A vállalkozás szépen fejlődött két éven keresztül, létrehoztak egy tanfolyami központot is az on-line tevékenység mellett, és Anna újra babát várt. Bár a gazdasági válság bizonytalanná tette a férje munkahelyét is, nem aggódtak, mert a vállalkozásban már volt akkora potenciál, hogy eltartson egy családot. Sándor pár hónappal második kisfiúk születése előtt váltott is.

A kisfiú azonban dongalábbal született, félévi gipszelés, gyógytorna és műtétek sora várt rá. Hat hónapos korában derült fény egy másik súlyos, veleszületett betegségére is, újabb műtétekre volt szükség, melyek közül az egyik életveszélyes szövődményekkel járt. Három hetet töltött a gyermekintenzíven, a hazatérés után pedig nagyjából kéthavonta kerültek újra kórházba, kisebb-nagyobb fertőzések miatt. Két év telt el így, közben a vállalkozásra nem jutott elegendő idő, erő, a tanfolyami központot be kellett zárni, a bevételek egyre szűkösebben csordogáltak. Mire a kicsi teljesen meggyógyult, anyagilag tönkrementek, felélték a megtakarításaikat is, a család és a barátok segítsége nélkül éheztek volna.

Ma már mind a két kisfiú óvodába jár, Anna és Sándor pedig mindent megtesznek, hogy újra felépítsék az életüket és a vállalkozásukat.

Kaotikus világunkban képtelenség tudnunk, hogy mit hoz a jövő. Fontos tehát, hogy résen legyünk és készen álljunk rá, hogy megragadjunk bármilyen új lehetőséget. Vagy hogy a saját magunkét hozzuk létre. És ez azt jelenti, hogy önmagunkra kell összpontosítanunk, hogy megduplázzuk erősfeszítéseinket, hogy még jobbak legyünk és hogy még jobban helyzetbe hozzuk magunkat.

Béres Zsuzsa

A képek illusztrációk, forrás: Freedigitalphotos.net

  • Share/Bookmark

Hozzászólások lezárva.


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour