Nők az úton

Éld az álmaid

Nem forradalmat csinálni jöttünk ide (MiNők.hu)

A new yorki székhelyű befektetési bank, a Morgan Stanley hazai leányvállalata Magyarországon élenjár a nők munkahelyi esélyegyenlőségének támogatásában. A 2010-ben indult, az Amerikai Kereskedelmi Kamara égisze alatt megrendezett Női Kíválósági Díj alapítója és támogatója is.
A MiNők.hu-nak adott exkluzív interjúban Marybeth Cagney-vel, a Morgan Stanley ügyvezető igazgatójával* valamint Bresztyenszky Éva HR igazgatóval arról beszélgetünk hogy az amerikai cég hogyan éli az esélyegyenlőség mindennapjait egy olyan gazdasági és kulturális közegben, ahol ez még inkább kivétel mint szabály.
MiNők.hu: Az Önök számára mit jelent az esélyegyenlőség?
MSbuilding
Nem forradalmat csinálni jöttünk ide (Minők.hu, 2011 augusztus 26.)
A new yorki székhelyű befektetési bank, a Morgan Stanley hazai leányvállalata Magyarországon élenjár a nők munkahelyi esélyegyenlőségének támogatásában. A 2010-ben indult, az Amerikai Kereskedelmi Kamara égisze alatt megrendezett Női Kíválósági Díj alapítója és támogatója is. A MiNők.hu-nak adott exkluzív interjúban Marybeth Cagney-vel, a Morgan Stanley ügyvezető igazgatójával* valamint Bresztyenszky Éva HR igazgatóval arról beszélgetünk hogy az amerikai cég hogyan éli az esélyegyenlőség mindennapjait egy olyan gazdasági és kulturális közegben, ahol ez még inkább kivétel mint szabály.
MiNők.hu: Az Önök számára mit jelent az esélyegyenlőség?Marybethpicweb
Marybeth Cagney: Nálunk ez a sokszínű munkaerő-állományt jelenti. Azt, hogy munkatársaink sokféle kulturális közegből kerüljenek ki, hogy nemük, szexuális irányultságuk, fogyatékuk, vallásuk, vagy bármi más okán hátrányos megkülönböztetés ne érhesse őket. E sokszínű munkatársi kör a záloga ügyfélkörünk megfelelő képviseletének, hiszen ők maguk is igen sokfélék.
Bresztyenszky Éva: Jelenleg női munkatársaink támogatása az egyik fő prioritásunk. A vállalaton belül több munkatársi hálózat is működik cégünk esélyegyenlőségi programjának egy fontos pilléreként. A Nők Hálózata, a Szülők Hálózata, a Nők az IT-ben Hálózat cégünk támogatásával működnek, ugyanakkor saját igényeik, szükségleteik alapján, saját maguk tűzik ki éves céljaikat. Ezekben a mentorálástól és a támogatás egyéb formáitól kezdve a segítségnyújtási programokon át a csoportos képzésekig sok minden szerepelhet. Ügyelünk arra is, hogy férfi alkalmazottainkat is érzékenyítsük a gender kérdések iránt. Egy másik prioritásunk: az LMBT közösség felé is nyitni szeretnénk.
- Vállalati kultúrájuk Magyarországon szokatlannak tűnik.
B.É.: A Morgan Stanley vállalati kultúrája sok-sok év fejlődésének az eredménye, világszerte sikereinek egyik záloga. Úgy véljük tehát, hogy Magyarországon is fontos, hogy az olyan fogalmak mint a „befogadó munkahely” illetve a „diverzitás”, azaz a sokszinűség, a sokféleség, köznyelven esélyegyenlőség – honi működésünkben hasonlóképpen jelen legyenek, még akkor is ha ezek nálunk még kevésbé meghonosodottak. A budapesti HR számára a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének ügye is folyamatosan napirenden van. Mi igyekszünk munkatársainkkal megértetni, miért is oly fontos személyesen is megtapasztalnunk a sokszinűséget munkánk mindennapjaiban. És ők ezirányú erőfeszítéseinket értékelik is. Közismert mekkora kihívás az Y-Generációt munkaerőként megnyerni és megtartani. Egy sokszínű munkahelyi kultúra e generáció számára egy jelentős vonzerő.
- Úgy tűnik, a Morgan Stanley szinte forradalmian javítja a magyar nők munkaerőpiaci esélyegyenlőségét.

MBC: Mi nem forradalmat csinálni jöttünk ide, a vállalati kultúránkat éljük itt is. A diverzitás lényegében azt jelenti, hogy társaink felé tisztelettel közeledünk, hogy őket saját individualizmusukért tiszteljük.
B.É.: Ahogyan mi a budapesti irodában a diverzitást, az esélyegyenlőséget napi szinten kezeljük, az markánsan integrálódott mindennapjainkba, olyanbresztyenszkyevapicwebtermészetessé vált, hogy szinte észre sem vesszük. A Morgan Stanley vállalati magatartási kódexe ebben jelentős szerepet játszik. Munkatársaink rendszeresen részt vesznek viselkedési kódex tréningeken, hogy pontosan megértsék, hogy ez mit jelent.
- Konkrétan hogyan működik Önöknél az esélyegyenlőség?
MBC: Ha olyan cégként ismernek bennünket, amely elfogadja és ösztönzi az esélyegyenlőséget, akkor eleve egy sokszínűbb munkavállalói kör jelentkezik nálunk felvételre. Vállalati politikánk az, hogy minden munkatársunknak megadjuk mindazt a támogatást, melyre szükségük van, hogy tudják, mi egy olyan cég vagyunk, ahol ők sikeresen felépíthetik szakmai pályafutásukat. A kulcs a jó munkavállalók megtartása. Tehát olyan környezetben kell dolgozniuk, amelyben jól érzik magukat és úgy érzik, hogy mindenben támogatják őket.
B.É.: Orientációs képzésük részeként munkatársaink a Morgan Stanley-nél 2003 óta globálisan kötelező diverzitás tréningeken is részt vesznek. Cégünk vezetősége pedig folyamatosan ellenőrzi a munkerő felvételi statisztikákat, figyelemmel kiséri a hagyományosan marginalizált csoportok szervezeten belüli helyzetét. Az előléptetések kiegyensúlyozottságát is szemmel tartják, különös figyelemmel esetlegesen felbukkanó hátrányos megkülönböztetési tendenciákra.
- Magyarországon a kisgyermekes dolgozó nők szinte teljes kirekesztéssel találják magukat szemben a munkaerőpiacon. Önök hogyan látják ezt a kérdést?
MBC: Mi folyamatos kommunikációra törekszünk. A HR részlegünk épp mostanában tartott egy megbeszélést várandós munkatársainknak. Itt arról is szó esett, hogy a visszatérésre már készen álló nőknek milyen lépéseket lesz szükséges megtenniük. Fontos, hogy a szülési szabadságon lévő nők tartság a kapcsolatot kollégáikkal, és az is, hogy a gyermekgondozást előre megtervezzék. Mi vissza akarjuk őket fogadni, illetve munkerő-állományunkba vissza integrálni. És ezért mi hajlandók vagyunk tenni is, hiszen invesztálunk beléjük, tehát vissza akarjuk kapni őket.
- Hallhatnánk a “Női Kiválóság Díj” kezdeményezésükről?noikivalosag2010
MBC: Magyarországi leányvállalatunk megnyitása után szinte azonnal összefogtunk az Amerikai Kereskedelmi Kamarával, s közreműködünk évente megtartott Esélyegyenlőségi Konferenciájuk szervezésében. A tavalyi, negyedik konferenciához kapcsolódóan találtuk ki a Női Kiválósági Díjat, mert úgy éreztük, hogy a nők előmenetelét illetően van még tennivaló. Az első Női Kiválóság Dijat „Hány szerep fér bele egy nő életébe?” címmel a munka-magánélet egyensúlya témában írtuk ki olyan nők számára, akik életükben több szereppel is sikeresen zsonglőrködnek. Az idéi Díj fókusza a „Kiválóság a vezetésben”.
- Sok magyar nő számára már a munka és család közti balanszírozás is jelentős kihívás, nemhogy többféle szereppel zsonglőrködne. Mit üzenne nekik?

MBC: Tisztában vagyunk a gondokkal, ezért is oly fontos, hogy reflektorfénybe állítsunk ebben sikeres nőket. Azért, hogy más nők számára is érzékelhetővé tegyék, hogy ha nekik sikerült, akkor nekünk is sikerülhet. Több mint ötven jelölést átolvasván sok olyan nőre bukkantunk, akiknél úgy tűnik, hogy életükben minden lehetséges. Van családjuk, sikeres szakmai pályafutásuk, munkán és családon kívüli aktivitásuk, mint például a sportolás vagy karitatív tevékenység. Ezeknél elsősorban a szervezési készségek voltak döntőek. Másodsorban pedig az, hogy az ilyesfajta sikerhez több szükségeltetik mint én és a partnerem és a kollégáim összefogása. Alapvető, hogy létrehozzuk a segítői kötőszövetből összeállított, saját támogatói hálónkat. És hogy ezzel zsonglőrködjünk.
Béres Zsuzsa

* Marybeth Cagney hároméves magyarországi megbizatása 2011 július 1-ig tartott.
  • Share/Bookmark

Címkék: , , ,

Hozzászólások lezárva.


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour