Nők az úton

Éld az álmaid

Miénk lehet a világ! Mire jó a tehetséggondozás (Elle Magazin)

nokazutontehetseg-1

Miénk lehet a világ!
Mire jó a tehetséggondozás? (Elle Magazin, 2008 október)

A Hudson Global Resources nemzetközi fejvadászcég tehetségmenedzsment szakemberei egy korábbi számunkban felajánlották, hogy olvasóink közül három jelentkezőnek segítenek saját útjukra rálelni. Riportunkban a három kiválasztott jelentkező számol be élményeiről. Szereplőink, Lelkes Gyöngyi, Szabó Barnáné Papp Margit és Tóth Orsolya úgy vélik, az élet nem feltétlenül a napi nyolc óra munka után kezdődik, hanem rögtön már ébredés után, és lefekvésig meg sem áll. Mindhárman úgy döntöttek, hogy az önmegvalósítás útjára lépnek, ám szükségük volt egy kis ösztönzésre. Ezt Miriam Hofstétól, a Hudson Global Resources fejvadász cég tehetségmenedzsment vezetőjétől, és munkatársától Nagy Edinától kapták meg, akik párban dolgozva három, egyenként másfél-kétórás egyéni foglalkozást ajándékoztak útkeresőinknek.

Az első foglalkozásokon élettörténetüket hallgatták végig figyelmesen. A szakemberek szerint mindhárom szereplő remek saját ötletekkel is előrukkolt jövőjével kapcsolatban. A Hudson szakemberei a személyes tanácsadás mellett elvégeztettek velük egy-egy háromszáz kérdésből álló személyiségtesztet is, mely arról adott visszajelzést, ők hogyan látják önmagukat. Ez alapján közösen elemezték erősségeiket és fejlesztendő tulajdonságaikat, és azt, személyiségük, készségeik mennyiben segítik őket a vágyott hivatás elindításában. „Gyöngyi és Orsi esetében kiderült, hogy egyértelműen alkalmasak saját vállalkozás beindítására, míg Margónak a távmunka lenne alkatához megfelelőbb“ –  magyarázza Miriam. Mivel a személyiségtesztek és az egyéni alkalmak mindhármuknál kihozták, hogy valóságos képességeikhey képest alacsonyabban értékelik önmagukat, az egyik feladat pozitív megerősítéssel ennek izmosítása volt. „Önbizalmuk erősítése mellett szakmai útmutatással támogattuk útkeresésüket, de semmit sem erőltettünk“ – mutat rá Edina.

„A döntést meghozni a legfontosabb és legnehezebb“ – mondja Miriam. „Sokan ódzkodnak ettől, akár pályamódosításról, akár más változásról van szó. Nagy a bizonytalanság: vajon képes vagyok-e rá? Sikerülhet-e, amire vágyom?“ Feltétlenül tanácsos ilyenkor tanácsot kérni akár szakembertől, akár barátoktól. Ha a döntés már megvan, érdemes célainkat papírra is vetni. Ha leírva is látjuk céljainkat, ez a megvalósításhoz is közelebb visz bennünket.

„Életünk jelentős részét töltjük fizetett munkával, és ha nem lelünk benne örömet, nem lehetünk boldogok“– vallja Miriam. A szakember szerint a magyar nőknek korábban nem volt lehetőségük kimondani, valójában mit is akarnak, a fiatalabbak viszont szókimondóak és nyíltan beszélnek arról, hogy szeretnék megvalósítani önmagukat. „Annyi mindent lehet csinálni manapság, miénk lehet a világ, miért is ne élvezhetnénk azt, amit csinálunk, ha ráadásul meg is élhetünk belőle?“

Szabó Barnáné Pap Margit

Az idén voltam ötvenéves. Annak idején matematika-fizika szakos pedagógusként a világ legboldogabb embere voltam, mert imádtam tanítani. Közben férjhez mentem, született két csodálatos gyermekem. A rendszerváltást követőenaz  életünk nagyon felgyorsult. A férjem vállalkozásba kezdett, nekem orvosi utasításra fel kellett hagynom a tanítással. Mára a gyermekeink felnőttek, ketten maradtunk, a vállalkozásunk is összezsugorodott, a férjem egyedül is tudja irányítani. Állandóan bújom az álláshirdetéseket, de a korom miatt nem is foglalkoznak velem. Pedig egyszer már megírtam: ELŐNYÖM: a korom. Nem vagyok kezdő, nincsenek kicsi gyermekeim, bármikor ráérek, dinamikus, fiatalos vagyok, kellő élet- és munkatapasztalattal rendelkezem. Szeretnék értelmes elfoglaltságot találni, hogy a tudásomat kamatoztathassam és legyen értelme minden reggel felkelnem. Egy vidéki kisvárosban ez szinte lehetetlen. Van közel lakom egy nagyvároshoz, saját autóm is van, szóval a bejárás nem akadály. Remélem, hogy újra megtalálom a helyem.

A problémámmal nem állok egyedül: itt van egy egész, velem egykorú, képzett női korosztály, és egyszerűen nem tudunk mit kezdeni sem az időnkkel, sem a tehetségünkkel. Ezért fogadtam nagy örömmel a lehetőséget. Nagyon jó érzés volt, ahogy Miriam és Edina foglalkoztak velem, ahogy rám figyeltek, meghallgattak. Otthon már nem is merek senkinek sem beszélni a problémámról, mert én magamat akarom megvalósítani, és ezt sokan nem értik meg. Soha senki nem foglalkozott velem így, és ez ad erőt. Korábban az egész energiám a családomra ment, és most már szeretném, ha egy kicsit én kerülnék a középppontba. Majd megtanítanak arra is, hogyan lehet bejutni nekem való munkahelyekre, illetve olyanokra, amelyeket meg sem hirdetnek. A személyiségteszt alapján abban maradtunk Miriamékkal, hogy a humán terület való nekem, és át is küldtek egy listáta szóba jöhető cégekről és nonprofit szervezetekről.

Azt is elmondták, hogy a munkáltatók mit akarnak, tanácsot adtak az állásinterjúval kapcsolatban, tehát nagyon sok hasznos információt kaptam Rájöttem, hogy egy kicsit sztárolnom kell magam, és bár az én generációm ezt nem ismerte, el kell tudni adni magamat. Én nem tudok eltűnni a szürke tömegben, mégsem tudtam eddig a munkáltatóknak ezt megmutatni. Volt két-három állásom összesen, csak bemutattam a diplomát és mondták, Margó, te jó munkaerő vagy, csak gyere. Ma már azt kell bizonyítani, hogy a munkáltatónak RÁM van szüksége.

Tóth Orsolya

Világ életemben arról álmodoztam, hogy profi sminkelést, öltözködési- és stílus tanácsadást, divatfotózást tanuljak, és később ezzel foglalkozzam. Iskolás koromban a babáimat és az osztálytársaimat sminkeltem, egyetemista koromban a szobatársam mindig megkért, hogy fessem ki, segítsek neki ruhát választani. Ennek ellenére marketinges szakemberként kezdtem dolgozni, és a terhességem alatt döntöttem úgy, hogy gyes után váltok. Annál is inkább, mert a teherbe esésem gondot jelentett a munkahelyemen, ami igen kellemetlenül érintett. Szeretném magam kipróbálni az eddigitől eltérő területen, mert úgy érzem, marketingesként kisgyerek mellett csak évek múlva lehetek újra versenyképes. A gyesen töltött idő viszont ideális arra, hogy elsajátíthassam új szakmám csínját-bínját.

Az első személyes foglalkozáson Miriammal és Edinával többek közt beszéltünk arról, hogy mik az erősségeim és a gyengeségeim. Az egyik gond az, hogy angolul még nem vagyok tárgyalóképes, és több pályázatnál ezen buktam el az utolsó körben. Azt tanácsolták, hogy legjobb lenne beszédközpontú magántanárnál tanulni. Ezt követően áttekintettük a sminkes és stylist képzés lehetőségeit, és kiderült, hogy a sminkiskolát tudom a legjobban összehangolni kislányom, Jázmin gondozásával. Tehát az angoltanulás és a sminkiskola lenne az első lépés, és utána kezdeném csak el a négy féléves divatszerkesztő-stylist képzést. Miriamék azt javasolták, hogy mivel ez egy olyan szakma, ahol sokat nyom a latban a külföldi tapasztalat jut, érdemes lenne utánanézni, vannak-e ilyen ösztöndíjak például Milánóban vagy New Yorkban. Egyenlőre nyitva hagytuk, hogy alkalmazott legyek-e, vagy vállalkozást alapítsak, de érdekelne például olyan szolgáltatás, ahol egyaránt kínálnánk életvezetési és stilustanácsadást.

Nagyon pozitív élményeim voltak a beszélgetés során. Korábban inkább csak a versenyhelyetet érzékeltem, amikor elmentem egy céghez vagy fejvadászhoz, itt viszont egy abszolut barátságos, nyitott légkörben történt az egész. Az utóbbi években éreztem, hogy nem vagyok a helyemen, így sorszerűen jött az Elle felhívása: elmosta bennem a kétkedést, és megerősített abban, hogy el kell indulnom egy új irányba.

LELKES GYÖNGYI

Nehéz szívvel hoztam meg a döntést, hogy elválok a kezdetben családi vállalkozásként induló Alexandra kiadótól, ahol a vezetők nem csak alkalmazottnak, hanem családtagnak is érzhették magukat. Éppen a harmincadik születésnapomat tűztem ki dátumként, hogy ha törik, ha szakad felmondok, még úgy is, hogy nincs más állásom. Egyben azt is elhatároztam, megpróbálom meghallani, mit mond a belső hangom arról, mi a szívem vágya. Régi álmomat megvalósítva elvégeztem egy lakberendezői tanfolyamot, majd elkezdtem ezen a területen dolgozni. De ennyi megrendelésből nem lehetett megélni, úgyhogy marketingesként is állást vállaltam. A marketinges munka kreativitása örömet szerez, de egy cégnél ritkán van lehetőség arra, hogy megvalósítsa az ember az elképzeléseit. Nekem az igazi örömet a rajzolás okozza, vonz a festészet, szobrászkodás, fafaragás, de nem érzem, hogy korszakalkotó tehetség veszett el bennem. Elég elszántan keresem az utamat, amióta az első munkahelyemről eljöttem, ezért arra gondoltam, szeretnék szakemberektől segítséget kérni, hogy mit látnak bennem.

Az első foglalkozás során Miriam és Edina arra kértek mutatkozzam be, mit csináltam eddig. A marketingos múlt nyomán  alapvetően a lakberendezéssel kezdtem foglalkozni már korábban is. Megkeresett például két cég, hogy szórólapokat, honlapokat készítsek számukra, összekapcsolva ezáltal a lakberendezés háttértudásomat a marketinges tapasztalattal. Ez lehetne tehát egy lehetséges irány. Egy másik lehetőség, hogy a lakásomban az egyik falfelületet én magam festeném le. Láttam, hogy Pesten van egy cég, akik bármit ráfestenek falra, képzőművészeti alkotásokat, ez megmozgatta a fantáziámat. A két lehetőséget — a rajzzal foglalkozni, vagy a marketinges és lakberendezői háttértudást ötvözve honlapokat és egyéb marketinges anyagokat készíteni lakberendezéssel foglalkozó cégeknek – összehasonlítottuk, és végül arra jutottunk, hogy valószínűleg az egy szűk piac, aki a falfestést igényelné. Tehát ha működö vállalkozást szeretnék, akkor inkább a marketinges grafikai  szolgáltatással kellene kezdeni, mert itt lenne fizetőképes kereslet.

Én a pécsi kisválalkozókra összpontosítanék, a kérdés az, hogy a kereslet elég lenne-e a vállalkozásomhoz. Amin dolgoznom kell: kevés az önbizalmam, valamint mindig másoktól várok megerősítést, ezen változtatni szeretnék. Tervem a marketing feltérképezése, saját honlapot kell készítenem, partnereket kell keresnem, és szeptemberben indulnék. Hiszek abban, hogy amit nagyon akarunk az élettől, azt meg is kapjuk. Sok erőt adott a támogatás, a megerősítés, hogy érdemes belevágnom.

Béres Zsuzsa,

Elle Magazin

  • Share/Bookmark

Egy hozzászólás a(z) “Miénk lehet a világ! Mire jó a tehetséggondozás (Elle Magazin)” bejegyzésre

  1. [...] (“Miénk lehet a világ! Mire jó a tehetségfejlesztés?”) egyik korábbi támogatója, Nagy Edina, HR Tanácsadó, a Hudson Global Resources korábbi tehetségmenedzsere egy közös [...]


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour