Nők az úton

Éld az álmaid

Mindenkinek van egy álma – Nekem huszonhárom!

zsuzsamustwrite
Kultúránkban nem álmodunk, nem erre vagyunk szocializálva. Örüljünk, ha egyáltalán megélünk, hogy felnőttként egyáltalán bármerre önállóan elindulhatunk, szólt korábban a program.  Miért fontos mégis, hogy legyenek álmaink? Azért, hogy érdemes legyen felkelnünk. Mert ma már szabad, ma már lehet.

Régi slágerek sokasága biztat bennünket arra, hogy álmodjunk önmagunknak boldog életet. Mélyen legbelül mindannyian tudjuk, mi a fontos számunkra és mit akarunk. Csak éppen kétségek, félelmek, bizonytalanítanak el bennünket. Míg másutt a kultúra a egyén önmegvalósítását támogatja, nálunk még erőteljesen hatnak a hagyományos családi értékek, melyek általában is, de nőknél különösen a fejlődés helyett a kötelességekre teszik a hangsúlyt.

Sokan félünk tehát, hogy álmaink megvalósításáért túl nagy árat kell majd fizetnünk. Sokáig én sem mertem álmodni, de amikor hallottam Czobor Zsuzsa Mi életed álma? című workshopjáról, nyomban tudtam, hogy ott a helyem. A program során először feltérképeztük az életünket meghatározó emberi-etikai értékeket: mindnyájan kaptunk egy ötven értéket felsoroló lajstromot, melyből sajátunkként először tizenöt, majd tíz, majd végül öt értéket kellett kiválasztani. Álmaink megfogalmazása ugyanis szorosan kapcsolódik személyes értékrendünkhöz. Például ha nekem az „önmegvalósítás“ ott van az öt legfőbb értékem közt, akkor fontos hogy az álmok – mondjuk, hogy újabb diplomát akarok szerezni – ezt célként tükrözzék. Ez még ment, mint a karikacsapás, de a hehezebbje csak eztán következett. Legalább huszonkét álmot kellett felírnunk, álmokat, melyek azt fogalmazzák meg, mik szeretnénk lenni, mit szeretnénk elérni, mit szeretnénk megszerezni, ha mindebben semmi sem akadályozna bennünket. „Tizenhét álmot még elég könnyű megfogalmazni, de aztán egyre nehezebb“ – mondja Zsuzsa.  „Az embernek egyre inkább próbára kell tennie a képzeletét, hogy továbblépjen, és ez a workshop lényege. Végül is a jövő nem más, mint kivetítés a jelenből, plusz az egyén kreativitása és képzelete. Az pedig nagyon felszabadító érzés, hogy megvalósíthatod önmagad, csak ki kell gondolnod, hogy mit akarsz.“

A huszonkét álom megfogalmazása váratlan meglepetéssel szolgált: az első néhány után elakadtam, és úgy éreztem, képtelen vagyok több álmot, vágyat, lett légyen szakmai, anyagi vagy személyes, reális vagy fantazmagória, papírra veteni. Az ötödik után teljesen lebénultam, amíg hirtelen rá nem ébredtem, hogy a feladat  múltbéli emlékeket bolygatott meg bennem, és ez blokkolt le. Kép-, és hangfoszlányok úsztak be a múltból, amikor családtagjaim leszólták, bármivel is rukkoltam elő: „Én nem vesztegetném ilyen badarságra az időmet“, „Hiába minden, neked ez úgysem fog sikerülni“, „Nincs meg benned, ami ehhez kell“, „Ez olyannyira nem reális terv, hogy teljesen felesleges mégcsak próbálkoznod is vele“. Környezetem életfilozófiája az volt, hogy „az élet nem habostorta“, „az nem úgy van ám, hogy úgy élünk ahogyan akarunk“. Gyermekként és a felnőttkor küszöbén még nem tudhattam, hogy másként is lehet gondolkodni a lehetőségeimről.

Szerencsére mindez már a múlté,  mégis, e faladat kapcsán érzelmileg leblokkoltam. Ám Zsuzsa támogatásával felismertem, hogy a régi érzések már nem irányíthatják életemet, és meg sem álltam, amíg huszonhárom álom rá nem került céduláimra. Remek érzés volt ezeket egyenként felragasztani poszterállványomra, majd álmainkat egymással megosztani. „Az elmondás nagyon fontos. Ennek során tisztázza az ember magában, hogy tényleg ezt akarja“ – hangsúlyozza Zsuzsa „ Másrészt azáltal, hogy vágyát másokkal megosztja, elköteleződik mellette, mintha fogadalmat tenne.“

Az álom workshopról sehogy sem akaródzott hazamennünk: álmaink felvillanyoztak bennünket, A legkülönfélébb korosztályú és élethelyzetű nők egyforma lelkesedéssel, egymás szavába vágva latolgatták a jövőt. Zsuzsa is mesélt nekünk az „álomkultúra“ biztató honi izmosodásáról. „Mindenkinek egyrre több lehetősége van az önmegvalósításra. Akkor pedig kellenek is az álmok“ – mondja. „A fiataloknak azért van szükségük álmokra, mert ez segít nekik választani a lehetőségeik közül. Az idősebbeknek meg azért kell álmodniuk, mert meghosszabodott az élet, és új cél híján nem tudnak mit kezdeni magukkal. Új célok, új álmok kellenek: megfesteni azt a képet, megírni azt a könyvet, amelyet addig nem tudtunk, mert másra kellett az idő. De most itt az idő, akkor tessék, valóra lehet váltani a vágyainkat!“ Álmait a nap végén mindenki haza is vihette, én az enyémeket feltettem az íróasztalom feletti falra, de időnként utazásaimra is magammal viszem őket. Most már csak a megvalósítás marad hátra!

A legnagyobb álmom:

Az az álmom, hogy amerikai bestseller író legyek. Úgy három évvel ezelőtt egy ismerősömet felkeresvén Santa Barbara-i irodájában, az íróasztalánál földbe gyökerezett a lábam. Christa  számítógépe mellett egy nevét viselő karcsú köteten akadt meg szemem—mint kiderült, első verseskötete. Teljesen önerőből, alig 2500 dollárból, mérhetetlen leleménnyel öntötte nyomtatott formába költészetét. Története fellobbantotta a bennem szunnyadó szikrát. Én is író akarok lenni! A ráeszmélés örömteli izgalommal, egyszersmind szorongással töltött el. Voltam már könyvszerkesztő, fordító, rádiós, nonprofit vezető, média- és PR-tanácsadó, de hőn áhított konkrét cél felé még sohasem meneteltem. Jó időre el is bátortalanodtam, amíg az „álom workshopon“ meg nem értettem ellenállásom mélyebb okait. Ezt követően akciótervet dolgoztam ki jövő január 1-től, melynek két fő célja rangos amerikai magazinokban publikálni, illetve könyvtervet és egy-két mintafejezetet írni, amellyel majd kiadóknál lehet házalni. Virginia Wolf híres Saját szoba című pamfletjében írja, hogy ahhoz, hogy egy nő író lehessen, saját szobára és évi 500 font saját (nem munkával szerzett) jövedelemre van szüksége. A saját szoba már megvan, és az 500 font is meglesz, mihelyt bestseller író leszek.

Béres Zsuzsa
(Elle Magazin, 2007 november)
email: zsuzsa kukac nokazuton pont com

 • Share/Bookmark

2 hozzászólás a(z) “Mindenkinek van egy álma – Nekem huszonhárom!” bejegyzésre

 1. zsoka szerint:

  Nagyon tetszik az weboldalad sok sikert hozzá,énolvasni fogom.Puszi!

 2. Steve Váradi szerint:

  Szia Zsuzsi!

  Úgy látom, hogy bármennyire is haladó gondolkodású vagy a célod megvalósítását illetően, “hogy amerikai bestseller író legyek” nagyonis maradi, mondhatnám elmaradott nézetek szerint akarod megvalósítani.

  A mai technikai adottságok közepette már egyáltalán nem szükséges a sikerhez “nagynevű kiadó”-t keresned. Persze ahhoz, hogy sikeres légy előbb “ismertnek” kell lenned. Ehhez a neved megismertetéséhez megintcsak nem kell más, mint az Internet és az adott technika (blogok, tweet, facebook stb.) kellő kihasználása. Ez a PR munka, ami neked nagyon megy:))

  Ami a könyv fizikai kinyomtatását illeti, hát ahhoz sem kellenek nagy beruházások. Manapság már vannak olyan nyomdák ahol rendelésre igen kisszámú példányokat is nyomtatnak elérhető áron. Természetes utánnyomás bármikor lehetséges!!

  Szóval csináld meg a “nevedet”, közben írjál, és a tehetség előbb-utóbb megtalálja a maga közönségét!
  Gratula.
  Pista


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour