Nők az úton

Éld az álmaid

Esetem pasijaimmal és számítógépeimmel (MiNők.hu)

laptoppasi_1_300Esetem pasijaimmal és számítógépeimmel
(MiNők.hu, 2010 dec 4.)
Lehet-e teljes jogú nő az ember lánya, ha számítógépe kiválasztásában, beszerzésében a párjára, férfi ismerőseire hagyatkozik? Mielőtt válaszolni próbálnánk e fogas kérdésre, elmesélem saját esetemet. Történt nemrégiben, hogy eladásra meghirdetett fehér laptop masinámra egy kedves hölgy jelentkezett. Az érdeklődő vevőjelölt kifejezetten fehér gépet keresett, e-mailben szépen meg is beszéltük, hogy mindketten a designos fehér masinák rajongói vagyunk, a kiválasztásnál ez számunkra elsődleges szempont. Néhány üzenetváltás után úgy tűnt akár a portéka személyes megtekintésére is sor kerülhet, amikor vevőjelöltem váratlanul visszalépett. „Férjem és egy hozzáértő barátunk a gép egy drágább, fémházas modelljét javasolják, pedig én kifejezetten a fehéret szeretném” – írta. Válaszüzenetemben bíztattam, hogy tartson ki saját elképzelése mellett, de mindhiába. „Győzött a férfitöbbség” – jött a megmásíthatatlan válasz.

Ez a kis epizód emlékek kavalkádját indította el bennem. Még első férjemtől kaptam az első számítógépemet, amikor neki az már nem felelt meg, mert egy új, nagyobb teljesítményű modellre váltott. Ő tanított meg a számítógép kezelésére, s a szövegszerkesztő használatára is. Neki köszönhetem tehát, hogy a munkahelyi és otthoni számítógépek tömeges elterjedése előtt már kitűnő számítógép-felhasználói készségekkel büszkélkedhettem. Házasságunk sajnos válással végződött, de a saját komputer, illetve felhasználói intelligenciám – legnagyobb meglepetésemre – a párkereső piacon is jelentős előnyt jelentett. Több férfiú is igen szexinek találta, hogy „nő létemre” képes vagyok hibátlanul szövegszerkesztett dokumentumokat gyártani, az MS-DOS parancsok játszi könnyedséggel való működtetéséről nem is beszélve. Az már csak hab volt a tortán, hogy a különféle piacon lévő gépek paramétereit, előnyeit, hátulütőit, árfekvését és egyéb izgalmas techdolgokat is meg lehetett velem beszélni.laptoppasi_lead_700-300x300

TechNői tudásom csillogtatása mindazonáltal kevésnek bizonyult a tartós párkapcsolathoz. Hosszú, a legkülönfélébb komputerekkel és számítógépes szoftverekkel tarkított szingli korszak után értem végül érzelmi és high-tech révbe második házasságomban. Menet közben elfogyasztottam jó néhány– a pasijaim által leselejtezett, s nekem adományozott – desktop és laptop masinát, s jó kislányként végigültem az általuk levezényelt jó szándékú, bár nem feltétlenül rám szabott oktatást is. Minden új használt gépemnek nagyon örültem, mégis mindig valami furcsa érzés szállt meg, amikor megfigyeltem, hogy a szóban forgó férfiú mily elánnal vág bele legújabb gépe konfigurációinak, extráinak a kiválasztásába. A beüzemelés gyönyörűsége – melynek szerencsés tanúja lehettem – pedig egyenesen lenyűgözött. Ilyenkor napokig csak a billentyűzet fölé görnyedő hátuk látványát élvezhettem, miközben jómagam a már jól ismert módi szerint saját anyagaimat töltögettem fel párom rám hagyományozott gépére, melyet egyébként ismertem – bár mint kiderült igencsak felszínesen. Mindegyik gépnek, operációs rendszernek és programnak megvolt a saját lelkülete, a beállítások sajátos pikantériája. Szerelmeim saját agytekervényeikre és logikai hullámhosszaikra programozták gépeiket, azaz jórészt semmi sem úgy működött rajtuk, mint korábbi gépeimen. Mondhatni, hogy masináim és én nem voltunk egymásra hangolva, s ha probléma merült fel, akkor párom komputer hullámhosszára érzékenyített férfisegítőt kellett felfogadnom.

Volt olyan barátom is, aki szakításkor vadonatúj laptoppal kívánta kapcsolatunkból való kihátrálását emlékezetessé tenni. Ez volt életem legelső vadiúj számítógépe! Hát nem egészen így álmodtam új komputert magamnak. Elátkozott gép lehetett az biztos, mert hallgattam egy szintén férfi ismerősöm tanácsára, aki felajánlotta, hogy a legújabb operációs rendszert lecseréli róla a korábbi, általam már jól ismert változatra. Ennek az lett a vége, hogy eredeti gyári hardver- és szoftverdriverek híján elképzelése kivihetetlennek bizonyult, én pedig hetekre gép nélkül maradtam, mert a géphez nem kaptam meg a gyártó eredeti telepítőlemezeit. Ezzel egyidejűleg desktop gépemet – melyet expasim által rám hagyományozott komputeres segítője szerzett be és szerelt össze nekem – vírustámadás bénította meg, egy sürgős határidős munka kellős közepén.

A szekrény mélyéről ekkor bányásztam elő kettővel korábbi notebookomat, melyet kettővel korábbi szerelmem hagyományozott rám emlékül, de lehet, hogy csak nálam felejtette. Ez már olyannyira elévült, hogy a frissített programokat a gép processzora és elenyésző RAM memóriája csigalassúsággal tudta csak működtetni. Ott álltam tehát három használhatatlan számítógéppel, határidős megbízással, patthelyzetben. Magatehetetlennek éreztem magam, de nem volt más választásom, a csigalassú, de mégiscsak működő masinán kellett a munkát befejeznem. Frusztrációm az órák lassú araszolásával egyenes arányban nőttön nőtt.

Másnap fogtam magam és online vettem egy vadonatúj laptopot. A „kosárba” gomb megnyomása előtt hosszasan eljátszadoztam a gyártó és típus kiválasztásával, a konfiguráció összeállításával. Megszállt a vásárlási láz: nagyjából tudtam, hogy mit akarok, mégis fantasztikus élmény volt minden egyes kattintás! Mindegyik felkínált lehetőségből a többet (RAM, HDD), az erősebbet (processzor), a legújabbat (típus), a legdesignosabbat (igen, fehéret!) választottam. Saját szoftvert is vettem: soha többé nem akarok mások levetett, viseletes programjainak meghibásodásával – sem – kínlódni! Mire hitelkártyám adatainak megadására került a sor úgy éreztem enyém a világ! Desktop gépemet vírustalaníttattam és utódja megvásárlásáig még egy ideig megtartottam. Csigalassú laptopomat elvitte egy komputerbontó ezermester férfi ismerősöm, sorsa ismeretlen. Válási ajándékként kapott, operációs rendszerétől megfosztott új masinámat pedig visszaküldtem a feladónak.

Béres Zsuzsa

 • Share/Bookmark

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Esetem pasijaimmal és számítógépeimmel (MiNők.hu)” bejegyzésre

 1. Steve Varadi szerint:

  Gratula a fenti cikkhez. Gondoltam jó lenne, RSS 2.0-n kapnék hírt a cikkeidről. A cikk alján található linkre kattintva ez jött ki: Safari can’t open the page.
  Safari can’t open the page “feed://www.nokazuton.com/?feed=rss2&p=764”. The error is: “The feed could not be loaded because the content is not in a known feed format.” (PubSub:2) Please choose Safari > Report Bugs to Apple, note the error number, and describe what you did before you saw this message.

  Nálad is??
  Szeretettel:
  Pista


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour