Nők az úton

Éld az álmaid

Amerikai médiamogul görög akcentussal (Haszon Nőknek Magazin)

arianna huffingtonAmerikai médiamogul görög akcentussal
ARIANNA FONALA (Haszon Nőknek Magazin, 2011 március-április)
A görög származású, rajongói szerint ezerarcú nő, ellenlábasai szerint kaméleon Arianna Huffington (61 éves) izgalmas fordulatokban bővelkedő élete során volt már plágiummal vádolt szerző,  politikai kommentátor, feministák ellenlábasa, nőjogi ügyek szószólója, a Spirituális Belső Tudatosság Mozgalmának követője, kaliforniai kormányzójelölt, az egykori republikánus kongresszusi házelnök Newt Gingrich lelkes híve, Obama elnök rajongója, hithű republikánus és hithű demokrata. Legújabban az újmédia úttőrője és nagyasszonya.

Februárban robbant az médiabomba: Arianna Huffington bejelentette, hogy véleményformáló progresszív online lapját, a The Huffington Postot rekordösszegért, 315 millió dollárért vásárolta meg az amerikai AOL média és telekommunikációs vállalat. Az üzlet egycsapásra az amerikai médiamogulok elit társaságába katapultálta. Arianna Huffington 2005 óta az önmagáról elnevezett Huffington Post  – becenevén HuffPo – alternatív hír és közéleti blogportál társalapítója, szerkesztője és arca.

A bejelentés nyomán számos amerikai médiakommentátor sietett rámutatni, hogy Huffington Post-AOL frígy csak megerősíti azt a Huffingtonról régóta elhíresült megállapítást, amely szerint  ő „Ikarusz óta a legsikeresebben feltörekvő görög”. Az üzleti érzékének inkább elismeréssel adózók szerint viszont Huffingtont a fúzió egycsapásra a világháló zseniális úttörőinek soraiba emeli. Olyan illusztris hírességek társaságába mint a Google társalapítók Sergey Brin és Larry Page, a Facebook Mark Zuckerbergje és a Wikipedia Jimmy Wales-e. Huffington ugyanis nemcsak vakmerő üzletett ütött nyélbe, de azt is bebizonyította, hogy az online tartalomnak igenis van piaci, pénzre konvertálható értéke.

Arianna Huffington idejekorán rájött arra, hogy a kulcs a hatalomhoz annak megosztásában rejlik. Sokan, különösen a hagyományos médiavezérek idegenkednek ettől. „Szájtja hibáitól függetlenül, Huffington 2005-ben észrevette a piaci rést, még jóval a Politico, a The Daily Beast vagy a Twitter megjelenése előtt” mutat rá Howard Kurtz, a Daily Beast hírblog washingtoni irodavezetője. Ez pedig legalább olyan beszédesen szól a régi média óriásairól mint Huffington üzleti megitélőképességéről. „Miért nem a Washington Post vagy a  New York Times vagy a CNN hozták létre a  Huffington Postot?” – teszi fel a kérdést Jeff Jarvis, a City University of New York  újságírás professzora. „Azért mert számukra túlságosan populista. Még mindíg úgy gondolják, hogy ők a tartalom és érték forrásai, és más emberek tartalmaiban pedig nem látták meg az értéket”.

A milliomos társasági nő, az elsősorban hírességéről elhíresült Arianna Huffington hat évvel ezelőtt  azért indította a Huffington Postot, hogy liberális alternatívát kínáljon a jobboldali online hírportál, a The Drudge Report  ellensúlyozására.  E kezdetben határozottan baloldali, kissé szedett-vedett virtuális liberális menedékhely messze túlteljesítette eredeti célkitűzését. A HuffPo egy átfogó hírcsatornává vált, mely a politikától a szórakoztató ipari bulvárig, a környezetvédelemtől a válásig szinte minden létező témával foglalkozik. A Huffington Post ma már a The New York Times után a második legnagyobb látogatottságú hírforrás, havi 25 millió olvasóval büszkélkedhet. 2006-ban a Time Magazin Huffingtont felvette a Time 100, a világ száz legbefolyásosabb emberét rangsoroló toplistájára. 2009-ben 12 –ik lett a Forbes legelső Legbefolyásosabb Nők a Médiában toplistáján. Helyezései a HuffPo-Aol üzlet nyomán várhatóan még tovább javulhatnak, hiszen Huffington a fúzionált cégcsoport összevont média divíziójának elnökeként és főszerkesztőjeként tevékenykedik majd tovább.

A görög származású Arianna Huffington (eredeti nevén Ariadné Anna Stassinopoulos) évtizedek óta bűvöletben tartja az amerikai médiaelitet. Athénban született, de már 16 évesen Angliába költözött és a Cambridge-i Egyetemen közgazdaságtanból diplomázott. Huszonegyéves korában a világhíres vitakör, a Cambridge Union Society elnöke lett, mindössze a harmadik nőként ebben a szerepkörben. Imádott vitázni, s számos londoni rádios és televíziós politikai vitaműsorba is meghívták. Londonban egy ilyen vitaműsorban ismerkedett meg élete nagy szerelmével, az ünnepelt brit publicistával, Bernard Levinnel is. akivel egy évtizeden át voltak társak. Levin azonban határozottan házasságellenes volt és gyermekekről hallani sem akart. Huffington ezért szakított vele és 1980-ban, ajánlólevelekkel felfegyverkezve anyjával együtt New Yorkba  költözött. Az East Sixty-first Streeten béreltek házat, ahol hamarosan olyan hires media személyiségeket  láttak vendégül mint Barbara Walters és Dan Rather.  A New York magazin egy írásában megállapította, hogy “Arianna Stassinopoulos rekordidő alatt az East Side társasági életének oszlopos tagjává vált, mégpedig a gazdagság, a rang, vagy a hagyományos szépség nyújtotta előnyök nélkül”.

Az eredetileg olaj milliomos, majd republikánus-párti politikus Michael Huffingtonnal, a Bush család egy közeli jóbarátjával 1985-ben a dúsgazdag Getty család egy tagja ismertette össze. 1986-ban összeházasodtak és előszőr Washington D.C.-be, majd a kaliforniai Santa Barbarára költöztek. Az ekkor republikánus érzelmű Arianna Huffington lelkesen támogatta férje kampányát a kongresszusi képviselőségért, melyet Michael Huffington 1992-ben el is nyert. Ám a szenátusba nem sikerült bekerülnie. A szenátusi kampány során ugyanakkor Arianna Huffington első ízben országos ismertséget szerzett magának. Olyan konzervatív ügyek megbízható támogatójaként kapták fel nevét mint Newt Gingrich “Republikánus Forradalma” és Bob Dole 1996-os kampánya az republikánus part elnökjelöltségének elnyerésért. A Huffington házaspárnak két lánya született, de 1997-ben elváltak.

Arianna Huffington az 1990-es évek végén kezdett politikailag az amerikai baloldalhoz közeledni. A jugoszláv háborúk idején Huffington ellenezte a válságba történő amerikai beavatkozást. 2003-ban már Független jelöltként szállt ringbe az akkori kaliforniai kormányzó, a demokrata-párti Gray Davis visszahívási kampánya során, amelyben az éllovas republikánus Arnold Schwarzeneggerrel vivtak pengeéles csörtéket. Huffington próbálkozása azonban csúfos kudarba fulladt. 2004-ben pedig Jon Stewart Daily Show-ján jelentette be, hogy Bush elnök ellenlábasaként a demokrata-párti John Kerry elnökjelöltségét támogatja. Azóta is a Demokrata Párthoz áll közel. Olyannyira, hogy a 2008-as elnökválasztási kampány során a Huffington Post vált a feltörekvő Barack Obama elnökjelöltségének egyik legharsányabb – nemhivatalos – kampányközpontjává a nagy rivális és favorit Hillary Clinton ellenében.

A HuffPo-AOL üzlet nyomán létrehozott The Huffington Post Media Group globális hatósugarú, újgenerációs amerikai médiacéggé kíván alakulni. “Tudjuk, hogy a HuffPo és az AOL szájthálózatainak fúziójával, dinamikus videoprogrammal, helyi fókusszal és nemzetközi hatósugárral egy potenciálisan óriási hatású vállalatot hozunk létre, amely minden elképzelhető platformon globális közönséghez jut majd el” –  mutat rá Arianna Huffington az üzletet bejelentő blogbejegyzésében.

A szájt lényegi szerkesztői koncepciója, missziója azonban ígérete szerint nem változik. Ugyanez a fejlődés tempójára azonban nem vonatkozik: “a HuffPost számára ez a pillanat olyan lesz mint amikor egy gyorsan haladó vonatról leszállunk, s egy szuperszónikus jetre váltunk. Továbbra is ugyanafelé a cél felé haladunk, ugyanazokkal az emberekkel a kormánykeréknél, de sokkal de sokkal gyorsabban fogjuk elérni.”

S hogy meddig marad Arianna Huffington az AOL-nél? Állítása szerint “mindörökké”. “Ez lesz az utolsó állásom” – nyilatkozta.

Béres Zsuzsa

  • Share/Bookmark

Hozzászólások lezárva.


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour