Nők az úton

Éld az álmaid

A Diana-kultusz rejtélye (Rubicon)

rubicomjpg_menukepA királyi család fogságában. A Diana-mitosz (Rubicon történelmi folyóirat, 2007/08)
Lady volt, walesi hercegné, egy trónörökös édesanyja,  a világ legünnepeltebb elvált asszonya, sorsát kezébe vevő, újjászületni képes modern nő, humanitárius ügyek szenvedélyes pártfogója,  milliók mártír bálványa . A „Szívek Királynője“ avagy „fondorlatos idióta“ volt-e a tíz éve

egy párizsi autóbalesetben tragikusan fiatalon elhunyt ex-walesi hercegné Lady Diana Frances Spencer? A rejtélyes baleset után egy évtizeddel is heves  vita dúl Diana életének és halálának jelentéséről s jelentőségéről. Ártatlan naív nő volt avagy rafinált és cselszövő intrikus? Különleges, rendkívüli teremtés, akinek „egy életen át tartó önzetlen szolgálata milliók életét érintette meg“ – miként a nemrég hivatalba lépett új brit miniszterlnök Gordon Brown jellemezte az évforduló alkalmából rendezett londoni megemlékezésen – avagy „fondorlatos idióta“, aki bármire képes volt, hogy a figyelem központjában maradjon, ahogyan a híres ausztrál feminista Germaine Greer az évforduló előtt néhány nappal „A Diana-mitosz“ címet viselő kommentárjában summásan fogalmazott a londoni Sunday Times hasábjain? A kérdés ebben a formájában valószínűleg eldönthetetlen. Annyi tény, hogy Diana személyiségének, s életének eddigi elemzői jobbára megmaradtak a női életutak értékelésére hagyományosan jellemzőbb „szentéletű nő vagy szajha“, „ártatlan angyal vagy ördögi némber“, „hősnő vagy áldozat“ redukcionista szembeállításainál.

Mindazonáltal világszerte milliók számára a legkevésbbé sem kérdéses a Diana- kultusz jogossága. Ezt különféle népszerűségi mutatók is megerősítik. Az amerikai Time magazin például 1999-ben Diana hercegnőt felvette a huszadik század általa legfontosabbnak ítélt száz személyisége közé, mégpedig a „Hősök és Bálványok“ kategóriába, ahol huszadmagával osztozik e dicsőségen oly hírességek társaságában mint Charles Lindhberg, a Kennedy-család, Teréza anya, Marilyn Monroe, Anna Frank, Andrej Szaharov. A Time meghatározásában a „Hősök és bálványok“ kategóriájának tagja az a „húsz ember, aki az elmúlt száz év vágyódásait testesíti meg bátorságával, önzetlenségével, emberi sokoldalúságával, emberfeletti képességeivel, s bámulatos példamutatásával.“ A hercegnő brit rajongói sem maradnak el a szuperlatívuszok osztogatásában. 2002-ben egy BBC felmérésben Diana a „brit hősök“ százas toplistáján szerepel, „D“-betűsként Charles Darwin, Charles Dickens és Sir Francis Drake társaságában. Ugyanebben az évben a BBC televízió „Az elmúlt 2000 év Legnagyobb Britje“ műsorsorozatában a felnőtt nézők szavazásán (több mint egy millióan voksoltak) harmadik helyen futott be a győztes Winston Churchill s a második helyezett, a 19-ik századi brit mérnök Sambard Kingdom Brunel mögött. A gyermekszavazók körében viszont Diana maga mögé utasította Churchillt és a harmadikként befutó JK Rowlingot, a világhíres Harry Potter regénysorozat íróját.

A Diana-viták többnyire a hercegnő személyiségét elemző markáns értékítéletekként jelennek meg pró és kontra, nemigen térnek ki életének társadalomtörténeti kereteire. Pedig  sokkal közelebb kerülhetünk mind Diana, mint kultusza megértéséhez ha életét történelmi környezetébe helyezzük. A huszadik század második felében szédületes társadalmi forradalmak söpörtek át Amerikán és Nyugat-Európán. Az emberi jogi mozgalmak, a feminizmus „második hulláma“ a nők társadalami egyenlőségéért s ehhez kapcsolódóan a szexuális forradalom, a vietnámi háború elleni mozgalom, óriási tudati változásokkal jártak, miközben megingatták a legkülönfélébb társadalmi intézmények — egyházak, kormányzati intézmények, az üzleti szféra, a média — legitimációját is. Nagy Britanniában a század nyolcvanas-kilencvenes éveit a konzervatív Tory párt uralma fémjelezte. A Tory-k egy konzervatív homogén társadalom és a „sziget-mentaltitás“ ideológusai és képviselői voltak – egyre inkább szembekerülve a korabeli brit társadalmi-szellemi valósággal és az emberek vágyaival. A brit átlagemberek szemében például Diana nagydobra vert csatározásai a királyi családdal az elnyomott egyén Establishment-ellenes küzdelmét is szimbolizálták. Nem sokkal Diana halála előtt 1997-ben a brit Munkáspárt elsöprő választási győzeleme tükrözte a brit lakosság liberálisabb, felszabadultabb társadalom iránti vágyát, ami olyan érték volt, melyet Diana jelképezni látszott kozmopolita életvitelével, érzelmi nyitottságával, szépségével, divatérzékenységével. Az intézmények delegitimációjának talán legmarkánsabb példája az alattvalóitól hagyományosan érzelmi távolságot tartó, a brit habitusnak korábban megfelelő „dicsőséges elszigeteltségben“ élő királyi család nimbuszának megdöntése volt, melyet a közvélemény elsősorban Diana hercegnőnek tulajdonít.

Lady Diana Frances Spencer kislánykorától kezdve sokmillió kortársához hasonlóan arról álmodott, hogy egy szép napon feleségül megy a délceg királyfihoz, akivel kedves lányregényei igéretéhez híven uralkodó párként aztán boldogan élnek míg meg nem halnak. Erre azért Lady Dianá-nak az átlagosnál valamivel nagyobb esélye volt, hiszen a nagymultú arisztokrata Spencer-család sarja volt. A Spencer család pedigréje pedig ha lehet még patinásabb volt mint a trónon regnáló Windsor családé. A Spencerek királycsinálók voltak: 1714-ben  elősegítették I. György trónrakerülését, általa pedig a Hanoveri dinasztia – a ma uralkodó Windsorok ennek leszármazottai – megalapítását. Diana kislánykorában a Windsor-család sandringhami bírtokán együtt játszadozott II. Erzsébet királynő gyerekeivel, családja több tagja a királyi udvartartás közvetlen szolgalatában állt.

Amikor a 19 éves Diana londoni dadaként berobbant a brit köztudatba és a bulvársajtó szalagcímeibe, a brit monarchia meglehetősen áporodott, maradi, élősdi intézmény hírében állt. A hetvenes évek végének Angliáját  nyomott közhangulat jellemzte, a szakszervezetek állandóan sztrájkoltak, a gazdaság mélyponton tengődött — nem volt olyan érdekes, izgalmas személyiség, akit követni lehetett volna. S ekkor felbukkant egy szép, kedves, nőies fiatal nő, aki ráadásul még szűz is volt, talán a legutólsó szűzlány Angliaban, hiszen a közvélemény is úgy tartotta, hogy szűzekre ekkoriban már csak szitkomokban lehetett lelni. És „Szégyenlős Di“, ahogy a sajtó a fiatal lányt a köztudatba bevezette Angliát nyomban rabul ejtette.

Az álomesküvő után azonban Diana számára hamarosan kiderült, hogy happy end helyett rémálomba cseppent bele, szeretőt tartó érzelmileg zárkózott férjjel, annak rideg és morc rokonságával, egy tökéletesen leszabályozott életvitelben, melybe semmiféle beleszólása nem volt. A nemzet szimbólumának számító monarchia intézménye történelme során mindíig is sötét titkok melegágya volt – ám e titkokat korábban nemigen szellőztette meg a  királyi család magánéletét tabuként kezelő, a brit monarchia intézményét tiszteletben tartó hagyományos sajtó. Diana és Károly herceg házassága nyílván nem az első szerelem nélküli házasság a brit királyi család történetében, de az első olyan volt, melyet a korabeli, egyre harsányabb és pimaszabb brit bulvársajtó lelkesen tálalt ölvasóközönsége elé valamennyi szaftos részletével. Egy egész nemzet volt részese egy majd két évtizedes párját ritkító családi szappanoperának, melynek nagy vesztese a brit monarchia intézménye volt. Diana és Károly nyilvánosság előtt zajló botrányos hitvesi csatározásaiból egyértelműen a Diana hercegnő került ki győztesen – népszerűbbé vált mint az a monarchia, amellyel szakított. Világszerte nők milliói – fiatal lányoktól a háziasszonyokig – könnyen azonosultak Dianá-val, a megcsalt feleséggel, a romantikus szerelmi álmaiban csalódott nővel és válása után szingli mamával, akivel gazdagság és kíváltságos élet ide vagy oda női sorsközösséget éreztek. A „Nép hercegnője“ volt – ahogyan a Diana halálakor éppen csak hivatalbalépett munkáspárti miniszterelnök Tony Blair jellemezte a tragikus baleset utáni első televíziós nyilatkozatában. Talán Diana személyes népszerűsége, s a szimpátia melyet oly sokan éreztek iránta volt a legmarkansabb tényező, amely a rajongói szemében érzékeny s melegszívű fiatal teremtéssel érzéketlen fatuskóként viselkedő, a való világtól tökéletesen elrugaszkodott brit monarchiát ezeréves történelme egyik legmélyebb pontjára juttatta.

Diana és Károly herceg különválása fordulópont volt a hercegnő életében. Ha házasságában áldozat volt és sebzett asszony, akkor önálló új életében egyre inkább erős és sorsát önmaga irányító független nő. Új szerepében népszerűsége csak tovább nőtt. Korábban csinos volt, most gyönyörűvé vált. Azelőtt sete-suta volt, most  tudatosan választott divatstílust. Korábban a királyi családban tudta hol a helye,  tűrt s hallgatott, most viszont megtanulta szabadon kimondani, amit gondolt. Tanulatlan vidéki úrilányból vérbeli rebellis londoni nővé vált. Barátai közt voltak feketék és homoszexuáisok, a nyílvánosság előtt pártfogolta az AIDS-betegeket amikor senki sem merte megérinteni őket, nem szégyellt bulímiájáról és szülés utáni depressziójáról őszintén beszélni, s muszlim szeretője oldalán halt meg.  A kilencvenes évek második felében azonban Diana már olyasmire is gondolt, amire korábban még soha: valamiféle karrierre vágyott, értelmet keresett életének. Halála évében Angólában és Bosznia-Hercegovinában is járt, a taposóaknák globális betíltásáért kampányolva. „Nem vagyok politikai személyiség. Mint már korábban is elmondtam, érdeklődésem humanitárius jellegű. Ezért vonzódtam ehhez az emberi tragédiához…Ha a világ már holnap e fegyverek betíltása mellett döntene, a már most is a talajban lévő taposóaknák rettenetes öröksége akkor is további szenvedésözönt zúdítana a Föld szegény nemzeteire. … Úgy vélem tehát mindnyájan bizonyos felelősséggel tartozunk“ – mondta egy beszédében néhány héttel halála előtt. Diana halála után a taposóaknák betíltását követelő nemzetközi kampány 1997-ben elnyerte a Nóbel béke-díjat. A fotók, amelyek a hercegnőt taposóaknák által megcsonkított ártatlan polgári áldozatok társaságában kapták lencsevégre jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a taposóaknák konfliktusban történő használatát fegyverkezési kérdés helyett elsősorban humanitárius problémaként kezeljék. Egy évtizeddel korábban Diana volt az egyik első híresség, akit egy AIDS-beteg férfi megérintése közben  fényképeztek le. A fotón a hercegnő a férfi ágyán ül  kezét saját kezében fogva. Ekkor még nagyon sokan szentül hitték hogy az AIDS-et közönséges fizikai érintés útján is el lehet kapni. Diana megmutatta a világnak, hogy az AIDS-es betegek nem kiközösítést, hanem részvétet és emberséget érdemelnek. Diana tervei közt egy televíziós dokumentumfilmsorozat is szerepelt, melyben az általa fontosnak tartott humanitárius problémákat akarta reflektorfénybe állítani. Az írástudatlanság volt az első ügy mellyel foglalkozni szeretett volna. A virágában kioltott élet tragédiája, hogy a mi lett volna ha kérdése örökre megválaszolatlan marad. A bálvány Dianát pedig bálványhoz illően mindenféle jelentéssel felruházzák.

Béres Zsuzsa

  • Share/Bookmark

Hozzászólások lezárva.


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour