Nők az úton

Éld az álmaid

A természet visszavág (MiNők.hu)

Gaia-300x199A természet visszavág
(MiNők.hu, 2011 április 22.)
Lehet-e a fukusimai atomerőmű  katasztrófájánál drámaibb, fájdalmasabb figyelmeztetés, hogy  a természet leigázásában végképp túlfeszítettük a húrt? Talán ideje, hogy újragondoljuk, hogyan bánunk otthonunkkal, a Földdel – mielőtt még túl késő lenne.

Nekünk nőknek is  fontos szerepünk lehet az ökológiai szemléletben való gondolkodás erősítésében. Családunk jólétének és egészségének gyakran első számú őreiként már most is számosan igyekszünk környezettudatos életformát kialakítani szeretteink számára. Ám ahhoz, hogy utódainkra élhető környezetet hagyhassunk örökül jóval többre, ökológiai rendszerváltásra lesz szükség.

Anyaföldünknek ugyanis megvan rá a lehetősége, hogy ökológiailag fenntarthatatlan életformánkért bosszút álljon. 2010 eleje óta például elképesztő természeti katasztrófák sorozata rengette meg a világot. Csak hogy néhányat említsünk közülük, óriási földrengések rázták meg Chilé-t Kínát, Haiti-t, Új Zélandot és legújabban Japánt. Továbbá rendkívüli árvizek, aszály, és erdőtüzek pusztítottak Ausztráliától Oroszországig. A Mexikói-öbölben történt  példátlan olajkatasztrófa hetekig volt vezető sajtóhír.természet1

Ám nemcsak e szerencsétlenségek gyakorisága problematikus. Az általuk okozott emberi, természeti és gazdasági kár mértéke is rekordokat dönget. Becslések szerint a gazdasági veszteségek  akár a 300 milliárd dollárt is meghaladhatják A 220.000 halálos áldozatot követelő Haiti földrengés az elmúlt évtized egyik leggyilkosabb katasztrófája volt. Az idei márciusi  japán földrengés és cunami során súlyosan megsérült fukusimai atomreaktor-okozta károk pedig egyenlőre felbecsülhetetlenek. Az 1986-os csernobili atombalesetnek máig ható súlyos egészségügyi következményei vannak.

Nem dughatjuk többé fejünket a homokba, nem tehetünk úgy mintha mindaz, ami most Japánban történik bennünket nem érintene. Nemcsak a tokiói csapvízben vagy a fukusimai atomerőmű közelében a tejben, a spenótban mutattak ki sugárzást. Kaliforniát és Európát, de Magyarországot is elérték a fukusimai eredetű izotópok. Rendkívül kis mértékben, de kimutathatóan.  A mexikói-öbölbéli olajkatasztrófához hasonlóan Fukusimában is olyan vészhelyzet állt elő a földrengés és cunami nyomán, melyre senki sem volt megfelelően felkészülve. És nem is lehetett. Végképp megdőlt a  biztonság illúziója, hogy a természeti csapásokat és azok emberi környezetre gyakorolt hatását az emberi tudás és akarat kordában tarthatja.

Végzetes csapás érte tehát a Felvilágosodás és az Ipari Forradalom óta a gazdasági fejlődést, az állandó növekedést hajtó eszmét, miszerint az ember kénye-kedvére formálhatja és legyőzheti az őt végtelen erőforrásaival szolgálni köteles természetet. A katasztrófa után még magabiztosan nyilatkozta a japán kormány, hogy hetek alatt uralni fogja a helyzetet. A katasztrófa-sujotta területek megtisztításával illetve helyreállításával kapcsolatban azóta hónapokról, évekről, évtizedekről, sőt már egy évszázadról is beszélnek. A  világszerte jelenleg üzemben lévő, jelentős számban a fukusimaihoz hasonló korú 441 atomerőmű sorsa is kérdésessé vált.  Csakúgy mint az atomenergia jövője. Angela Merkel német kancellár például moratóriumot rendelt el a németországi atomreaktorokra és bejelentette, hogy az országnak tíz éven belül át kell térnie a megújuló energiára.atomerőmű

A brit tudós James Lovelock Gaia-elmélete szerint az élőlények nemcsak egyszerű utasai a bolygónak, hanem maguk is aktívan részt vesznek azoknak a körülményeknek fenntartásában, amelyek lehetővé teszik az élet fennmaradását. Leegyszerűsítve, az élet maga tartja fenn jelenlétét bolygónkon. A gyors ütemben olvadó északi-sarki jégmezők és más, a klímaváltozással összefüggő változások győzték meg róla, hogy bolygónk rendkívül összetett, pozitív és negatív visszacsatolások által vezérelt rendszerét, amely a Föld éghajlatát egyensúlyban tartja, a fokozódó légszennyezés és az erdőirtások súlyos üzemzavarba sodorták. A bolygó ugyan idővel magától is képes visszaállítani az egyensúlyt, ez azonban több millió évbe is telhet. Ami tehát veszélyben van, az a civilizáció. „A klímaváltozást akár úgy is tekinthetjük, mint a rendszer arra irányuló válaszreakcióját, hogy eltöröljön minket a Föld színéről, de legalábbis visszaszorítsa az emberi populáció jelenlegi méretét” – vélekedik Lovelock. A tudós szerint azonnali cselekvésre van szükség. „Két választásunk maradt: vagy visszatérünk egy primitívebb életformához, mint a vadászó-gyűjtögető életmód, vagy visszavonulunk egy kifinomult, magas technológiai fejlettséggel jellemezhető civilizáció keretei közé.”

Földünk önvédelmi reakciói aligha válnak majd az emberi társadalmak javára. A globális felmelegedés, a gleccserek olvadása meg fogja emelni a tengerek szintjét, partmenti területeket elöntve, városokat elpusztítva, alacsonyan-fekvő gabonaföldeket  elárasztva. Egykor virágzó mezőgazdasági területek az aszály martalékává válnak, emberek százmillióit éhinséggel fenyegetve. Számos, az emberiség túléléséhez nélkülözhetetlen növény- és állatfaj képtelen lesz e klímaváltozásokhoz alkalmazkodni és kipusztul. Az emberiség talán ezeknél sikeresebben alkalmazkodhat a globális felmelegedés okozta válsághoz. Mégis, valószínűleg emberek sokasága pusztul majd el éhinségben, betegségben és a fennmaradásért folytatott háborúkban.

Egy optimistább ökoszemlélet szerint a környezeti válság akár egy új, fenntartható fejlődés korszakának nyitánya is lehet. A szél-, a nap-, és a geotermikus energia olyan léptékben és nagyságrendben lépnek az olaj, a szén és a földgáz helyébe, mely akárcsak egy évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna. Az Ipari Forradalom óta előszőr örökéletű energiaforrásokba kezdtünk befektetni. Jó úton haladunk tehát egy új, a megújuló energián alapuló gazdaság felé. A jővő zenéje, hogy az öko-optimistáknak avagy az öko-pesszimistáknak lesz-e igazuk. Addig sem árt szembenéznünk a pőre valósággal, hogy az emberi tudás, a mérnöki zsenialitás sohasem kényszerítheti térdre a természetet. Gaia sokféleképpen emlékeztethet bennünket rá, hogy kié az utolsó szó.

Béres Zsuzsa

  • Share/Bookmark

Címkék: , , , , ,

Hozzászólások lezárva.


synonyms flash cards printables

printable twilight saga water bottle labels

free printable uk maps

scrapbook printable coffee tumbler template

printable french backgrounds

printable downloadable greeting cards

free printable dot to dot pages

printable february calendar 2007

kraft macaroni and chesse printable coupon

printable scott toilet paper coupons

printable manufacturing

nordstroms rack printable coupons

printable multiplication mats

printable grammar lessons for 1st grade

printable qto sheets

sonic printable games

printable coloring book pictures for kids

skip counting exercisessecond gradeprintable

baby face song printable music

printable paris maps

4 x 5 printable grid

printable taks formula sheet

birthday halloween invitation printable

printable fake marraige certificate

printable medical abbreviation flashcards

printable large print crossword

free online printable scavenger hunts for colleges

small rag doll printable patterns

quilt math printable

damask printable art

make your own printable yugioh cards

coupon for victoria secret hoodie printable

dynomite printable lyrics

printable photos for september 11 2001

80mm inkjet printable cd

free printable goal thermometer

printable workplace certificates

novelty money template printable

multiplication tables printable puzzles

printable pirate quiz questions

free printable preschool gingerbread

printable sudoku booklets

a printable fantastic mr fox book

printable candy template certificates

printable monthly meal planner 2010-2011

free nfl pictures of printable iron on

free printable birth certificates

free printable book report sheets

printable baby carriage

child care printable picture frames

free printable african american cards

free toddler progress reports printables

free printable roleplaying games

printable page borders

learning styles questionnaire printable for children

printable german shorthair pointer dogs

printable petsmart coupons discounts in store

printable student homework sheet

free printable birthday cards tri fold

printable invites spy themed

free printable food and exercise journals

transformers 2 printables

printable blank football formation

printable wall art

country mart printable groc coupons

printable castles in germany

free math game printables

free printable alphabet coloring

printable bingp

printable toy story templates

fitness printable word search for kids

free printable anecdotal record form for preschoolers

printable actor

printable pictures for wanted poem

fry printable word list

printable tray cards

printables brothers

printable maple leaf flag

printable tailgate party games

printable lpga schedule

printable number line 1-200

german alphabet printables

fre luau printables

factor tree worksheets printable

printable dog vaccine record

printable 7th grade pre-algebra

printable photo frame templates

galileo biography printable

printable lifting journal

printable deer pics

free printable price quote forms

2009 ncaa bracket printable schedule

free printable classroom helper labels

printable three line grade book

printable missouri college applications

printable planet images

free printables spring theme toddlers

printable earnings income statement

difficult spot the difference renovation printable

printable gray wolf photos

math "color by number" printables+fractions

free printable full size birthday cards

printable picture musical symbols

printable wagon wheel

printable rhyming worksheets for preschool

printable 100 squares blank

goat activities printables

solid and plane shapes activities printable

printable tall tale stories

printable mixing colors games

lettering styles printable

printable drivers test with pictures

printable geography word searches

printable bible study for kid

printable elementary math division speed test

daily 5 free printables

preschool printables days of week chart

graphic kids free printables

printable pub quiz questions and answers

free printable teaher welcome sign

printable image islamic wedding

printable hidden pictures difficult

printable five senses chart

printable captain america coloring pictures

2010 calendat printable

sparky firedog 911 printable form

printable western wedding invitation wording

printable wedding activity pages for kids

child game printable valentine

daily routine printable pecs

printable gourmet

printable brownies bookmarks

free printab le decoupage sheets

quotes images smiling printables

printable "chicken little" lesson activities

printable halloween invitations free vintage

printable nursery

printable crossword fred

printable birthday calendar notebook

printable calander pages

dvd cover art printable

language arts dol printable practice

shoe department printable

printable length measurement chart

printable phonics worksheets for second grade

2010 fantasy football blank printable draft templates

free printable touchmoney activiites

printable lords prayer crossword

printable indian food labels

make your own printable baby shower invites

printable attendance certificate for children

printable computer keyboard characters

free printablefloor games for kg

calorie intake spreadsheet printable

printable addiction worksheets

printable easy picture hunt

printable franks hot sauce coupon

printable number flash cards and jungle

free printable whodunit puzzles

printable picture of lightbulb

dinosaur printable behavior chart

printable lion coloring sheets

men printable excercise chart

freckle juice printables

printable vaccination record

old fashioned printable journal boxes

printable pie chart with 10 slices

math printables grade 7

calendar free mini printable

african safari worksheets free printables

printable tabs for school binders

printable autism

cinco de mayo printable books for kids

printable world outline maps

printable 7 habits planner worksheet

printable angel patterns for garlands and decorations

printable weekly timetables blank

printable conversion chart for volume

free printable maths worksheets using compass directions

printable party day check list

printable sourthern sky map

polar bears printable images

printable moon & honey bees

printable full view of anatomical muscular system

printable lego decals

free printable role-play resources

printable coloring activity bright eyes brown skin

printable the invitation surprise book

kwanzaa printables

printable puzzles on psalms 119

mentadent printable coupon

printable disney behavior charts

printable manner words

printable 1:200000 maps

free printable school rule picture flash cards

2010 children august printable calendar

printable continents and oceans map quiz

printable montreal map

printable 2002 year calendar

printable french worksheets on colour